Internationaal2 dec '21 14:28

Hooggerechtshof VS neigt anti-abortuswet Mississippi toe te laten

Auteur: BNR Webredactie

Een meerderheid van de negen rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof neigt ernaar een strenge abortuswet van de zuidelijke staat Mississippi groen licht te geven. Het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan buigt zich momenteel over de zaak die het einde zou kunnen betekenen voor het befaamde Roe versus Wade-vonnis uit 1973 dat abortus in de VS legaliseerde.

Honderden voor- én tegenstanders van abortus lieten hun stem horen voor het hof in Washington.
Honderden voor- én tegenstanders van abortus lieten hun stem horen voor het hof in Washington. (ZUMAPRESS.com)

Conservatieve meerderheid

De rechters beoordelen of een wetsvoorstel in Mississippi dat abortus verbiedt na de vijftiende week zwangerschap door de beugel kan. Lagere rechters hebben de wet uit 2018 tegengehouden, maar de kans bestaat dat het Hooggerechtshof daar anders over denkt. Zes van de negen toprechters zijn door Republikeinen voorgedragen en hebben conservatieve standpunten.

Grondwet

‘Door die duidelijke conservatieve meerderheid in het Hooggerechtshof lijkt het erop dat die strenge wet van Mississippi goedgekeurd gaat worden’, zegt Jan Postma, Amerika-correspondent voor BNR. ‘Conservatieve Amerikanen hopen dat ze veel verder gaan en dat ze ook het Roe versus Wade-vonnis zullen overrulen.’ Met deze uitspraak uit 1973 bepaalde het Hooggerechtshof dat het recht op abortus in de Grondwet is vastgelegd.

Botsing

Volgens de Amerika-deskundige zorgt de kwestie voor verdeeldheid in de Verenigde Staten. Bij een demonstratie voor het hof in Washington liepen de gemoederen behoorlijk op. Tientallen demonstranten werden door de politie opgepakt. 'Het is een onderwerp waar mensen heel emotioneel over zijn. Het zorgt echt voor een botsing tussen conservatief, christelijk en progressief Amerika.'

Het is afwachten of de strenge abortuswetgeving er daadwerkelijk komt en of het Roe versus Wade-vonnis uiteindelijk wordt geschrapt. Een uitspraak wordt in de lente of zomer verwacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen