Internationaal5 dec '21 12:14

VS, EU en VK veroordelen geweld Taliban

Auteur: Mark van Harreveld

De Verenigde Staten veroordelen het geweld van de Taliban tegen leden van de Afghaanse veiligheidstroepen. De Amerikaanse verklaring is ondertekend door onder andere de Europese Unie, individuele EU-lidstaten (waaronder Nederland) en het Verenigd Koninkrijk. De verklaring is een reactie op een rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) over verdwijningen en executies van leden van het oude Afghaanse regime door de Taliban.

'We zijn zeer bezorgd'

'We zijn zeer bezorgd over de rapporten over executies en verdwijningen van oud-leden van de Afghaanse veiligheidstroepen', staat in de verklaring te lezen. 'We bevestigen dat de vermeende acties serieuze mensenrechtenschendingen zijn en indruisen tegen de amnestie die de Taliban aangekondigd hadden. We roepen de Taliban op de amnestie voor voormalige leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten en voormalige overheidsmedewerkers effectief af te dwingen, om te zorgen dat de belofte in het hele land en in alle rangen van de Taliban nageleefd wordt.'

Wijdverbreide verdwijningen en moorden

In het 25 bladzijden tellende rapport, 'No Forgiveness for People Like You,' Executions and Enforced Disappearances in Afghanistan under the Taliban, documenteert HRW de moord op of verdwijning van 47 voormalige leden van de Afghaanse Nationale Veiligheidstroepen (ANSF) - militairen, politie, leden van inlichtingendiensten en milities - die zich tussen 15 augustus en 31 oktober hadden overgegeven aan of waren opgepakt door Taliban-troepen. Human Rights Watch verzamelde geloofwaardige informatie over meer dan 100 moorden, alleen al uit de provincies Ghazni, Helmand, Kandahar en Kunduz.

Luister terug | 'Gek dat er geen lijsten van Afghaanse medewerkers waren'

Executies ondanks amnestie

'De beloofde amnestie van de Taliban-leiding heeft de plaatselijke commandanten er niet van weerhouden voormalige leden van de Afghaanse veiligheidstroepen standrechtelijk te executeren of te laten verdwijnen,' zegt directeur Azië Patricia Gossman van Human Rights Watch. 'Het is aan de Taliban om verdere moorden te voorkomen, de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen en de families van de slachtoffers te compenseren.'

Human Rights Watch heeft in de vier provincies 40 mensen persoonlijk geïnterviewd en nog eens 27 per telefoon, namelijk getuigen, familieleden en vrienden van slachtoffers, voormalige regeringsambtenaren, journalisten, gezondheidswerkers en Taliban-leden. Een commandant van de Taliban zei dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de wreedheden 'niet vergeven kunnen worden'.

Vrouwelijke journalisten bedreigd

Eerder berichtte HRW dat de Taliban journalisten bedreigen en strenge nieuwe mediarichtlijnen opleggen die vooral vrouwen treffen. Inlichtingendiensten van de Taliban hebben doodsbedreigingen geuit aan het adres van journalisten die kritiek uitten op de Taliban-functionarissen en zij hebben journalisten verplicht alle rapporten ter goedkeuring voor te leggen voordat deze worden gepubliceerd.

Luister terug | Afghaanse tolk op Nederlandse evacuatielijst vermoord

Soaps met vrouwen verboden

Nieuwe richtlijnen van het Ministerie van Zedeloosheid en Deugd dicteren de kleding van vrouwelijke journalisten op televisie en verbieden soap opera's en amusementsprogramma's met vrouwelijke acteurs. 'De nieuwe mediavoorschriften van de Taliban en de bedreigingen aan het adres van journalisten weerspiegelen bredere inspanningen om alle kritiek op het Taliban-bewind het zwijgen op te leggen, zegt Gossman die de verdwijning van elke ruimte voor afwijkende meningen en de beperkingen voor vrouwen in de media en de kunsten 'verwoestend' noemt.

Verscheidene journalisten zeiden dat zij door plaatselijke functionarissen waren ontboden onmiddellijk nadat zij berichten over misstanden door de Taliban hadden gepubliceerd. Een journalist die klachten had gemeld over doorzoekingen van huizen en het slaan van mensen door de Taliban, zei dat de plaatsvervangende gouverneur hem in zijn kantoor riep en hem vertelde dat als hij nog eens zoiets zou publiceren, 'hij me op het stadsplein zou ophangen'.

Geen terrorist, maar martelaar

Mediamedewerkers verklaarden tegenover HRW dat zwaar bewapende ambtenaren van de Taliban-inlichtingendiensten hun kantoren bezochten en de journalisten waarschuwden om in hun berichtgeving niet het woord 'Taliban' te gebruiken, maar in plaats daarvan in alle publicaties te verwijzen naar het 'Islamitisch Emiraat'. In één provincie hebben ambtenaren van de inlichtingendienst de plaatselijke media opgedragen het woord 'zelfmoordterrorist' te vervangen door het woord 'martelaar'. Dit nadat in een gepubliceerd bericht was vermeld dat minister van Binnenlandse Zaken Sirajuddin Haqqani de families van de zelfmoordterroristen had geëerd.

In een richtlijn van 21 november 2021 verbood het Taliban-ministerie voor de Bevordering van Deugdzaamheid en de Preventie van Ondeugdelijke Praktijken het uitzenden van films die 'in strijd te zijn met de islamitische of Afghaanse waarden' zouden zijn, evenals van soapseries en drama's met vrouwelijke acteurs. Het ministerie stelde verder de hijab - een hoofdbedekking die het gezicht blootstelt - verplicht voor vrouwelijke televisiejournalisten.

Luister terug | Rusland, China, VS en Pakistan praten samen over Taliban


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen