Internationaal6 dec '21 07:02

'Biden gaat het Rusland moeilijk maken'

Auteur: Mark van Harreveld

President Biden gaat het Rusland zo moeilijk mogelijk maken om zo een invasie van Oekraïne te voorkomen. Dat zei hij nadat een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten naar buiten kwam waarin staat dat Rusland zich voorbereidt om al begin volgend jaar Oekraïne binnen te vallen. 'Er wordt ook voor harde economische sancties gewaarschuwd', zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

Volgens Postma blijkt uit satellietfoto's en kaarten dat op 4 verschillende plekken Russische troepen samengetrokken worden. 'We horen getallen van 80.000, maar functionarissen hebben het over 90 tot 100.000 Uiteindelijk verwachten ze 175.000. We zien ook een toename van de propaganda over Oekraïne en de NAVO. Wat Poetin wil, weten de inlichtingendiensten ook niet.'

'Diplomaten zeggen dat het wel heel risicovol is voor Rusland: het Oekraïense leger is beter voorbereid dan in het verleden, er wordt nadrukkelijk gewaarschuwd dat er harde economische sancties vanuit het westen zullen komen. Die zullen de Russische economie echt schaden. Of de Amerikanen ook militairen willen inzetten, daarover gaf de woordvoerder een ontwijkend antwoord op.'

Dinsdag topoverleg

Dinsdag overleggen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische evenknie Vladimir Poetin over de oplopende spanningen in Oekraïne. Dit heeft zowel het Kremlin als het Witte Huis bevestigd. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten maakt Rusland zich op om in 2022 buurland Oekraïne binnen te vallen, Rusland ontkent dat met klem, maar bouwt gestaag een troepenmacht langs de grens op.

Ook het Witte Huis heeft verklaard dat de Amerikaanse president Joe Biden en de Russische Vladimir Poetin elkaar dinsdag zullen spreken, via een videogesprek. Kort hiervoor zei de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken over bewijzen te beschikken dat Rusland plannen had gemaakt voor een 'grootschalige' aanval op Oekraïne. Blinken voegde er wel aan toe dat onduidelijk was of Poetin een definitief besluit had genomen om binnen te vallen.

Rusland heeft de aanvalsplannen ontkend en beschuldigde op zijn beurt buurland Oekraïne ervan zijn eigen troepenopbouw op te voeren.

Luister ook | Minister De Bruijn: Rusland voelt de EU-sancties

VS garandeert Oekraïense soevereiniteit

In een verklaring die zaterdagavond werd vrijgegeven, zei de perssecretaris van het Witte Huis Jen Psaki, dat Biden dinsdag 'de bezorgdheid van de VS over de Russische militaire activiteiten aan de grens met Oekraïne zal onderstrepen en de steun van de Verenigde Staten voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne opnieuw zal bevestigen'.

Oekraïne zegt dat Rusland pantservoertuigen, elektronische oorlogsvoeringssystemen en 94.000 manschappen heeft ingezet langs hun gemeenschappelijke grens. Dit zou de grootste massale aanwezigheid van Russische troepen aan hun grenzen zijn sinds Rusland in 2014 de Krim annexeerde van Oekraïne. Onder verwijzing naar inlichtingenrapporten zei de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov dat Moskou eind januari een militair offensief zou kunnen plannen.

Rode lijn

De Russische troepenbeweging heeft de toch al gespannen betrekkingen tussen Rusland en de VS onder druk gezet. Vrijdag waarschuwde president Biden dat hij het Poetin 'zeer, zeer moeilijk' zou maken om 'door te gaan en te doen wat mensen vrezen dat hij zal doen'. Poetin waarschuwde het Westen en Kiev eerder voor het overschrijden van een 'rode lijn' met militaire activiteiten in Oekraïne. Dit ontlokte Biden de uitspraak dat hij 'van niemand rode lijnen zal accepteren'.

Luister ook | Het nieuwe Oostfront

Meer sancties tegen Rusland

De VS en hun Europese bondgenoten hebben gesproken over het opleggen van sancties aan Rusland als dat land agressief optreedt. Hoewel Oekraïne geen lid is van de NAVO, onderhoudt het nauwe banden met het blok en heeft het westerse wapens ontvangen, waaronder Amerikaanse Javelin anti-tankraketten. Russische functionarissen hebben ontkend dat er plannen zijn voor een invasie en zeggen dat de grenstroepen daar zijn voor militaire oefeningen.

Moskou: NAVO provoceert

Moskou heeft de NAVO ervan beschuldigd provocerend op te treden door oefeningen te houden in de Zwarte Zee, ter hoogte van de Krim. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei ook dat Oekraïne zelf 125.000 manschappen naar hun gemeenschappelijke grens heeft gestuurd. Kiev weigerde commentaar te geven op deze bewering. Deze week zei een hoge Britse bevelhebber dat we 'op onze hoede moeten zijn' voor een mogelijk conflict in de regio'.

Generaal Sir Nick Carter zei tegen de BBC dat hij 'stellig hoopte' dat er geen oorlog met Rusland zou uitbreken, maar voegde eraan toe dat de NAVO daarop voorbereid zou moeten zijn.

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne zijn niet nieuw. In 2014 annexeerde Rusland het Krim-schiereiland in Oekraïne en kort daarna begon het een separatistische opstand in het oosten van Oekraïne te steunen. Meer recent heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een machtige vriend van president Poetin sancties opgelegd en de uitzendingen van drie pro-Russische tv-stations verboden.

Luister ook | Rusland: bonje met de buren


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen