Internationaal5 dec '21 11:48

Britten scherpen regels reizigers aan

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Alle reizigers die Groot-Brittannië willen bezoeken dienen voor vertrek een Covid-test af te leggen. De strengere regels gaan dinsdag om 05.00 uur Nederlandse tijd in, maakte de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid zaterdag bekend. Vanaf dat moment staat Nigeria op de rode lijst. Dat betekent dat vluchten uit dat land worden geweerd en Britse reizigers bij terugkomst in hotels in quarantaine moeten.

(Samuel Rigelhauplt / Sipa USA)

Volgens premier Boris Johnson zijn de reisbeperkingen nodig om verspreiding van de Omikron-variant van het coronavirus te vertragen. 'We hebben de gegevens van de afgelopen week of zo onder de loep genomen sinds we over Omikron hoorden en we zien een toenemend aantal besmettingen die verband houden met reizen', zegt Javid. Reden voor de regering de nieuwe reisbeperkingen in te stellen, zegt de minister.

Die houden in dat alle inkomende reizigers maximaal 48 uur voor vertrek een coronatest moeten afleggen. Volgens Javid is het aantal Omikron-besmettingen in het land inmiddels gestegen tot ongeveer 160. Zuid-Afrika en negen andere Zuid-Afrikaanse landen staan al op de Britse rode lijst. Dat betekent dat Britse reizigers die terugkeren uit een van die landen verplicht in quarantaine moeten.

20 miljoen boosters

In het Verenigd Koninkrijk hebben al bijna 20 miljoen mensen een booster van een coronavaccin gehad. Om het tempo van het vaccinatieprogramma verder op te hogen, zet de overheid ongeveer vierhonderd militairen in. Van de bevolking vanaf 12 jaar is 80,8 procent volledig ingeënt en heeft 34,4 procent een booster gehad. Het VK begon halverwege september met het aanbieden van de extra prik die de bescherming tegen het coronavirus op peil moet houden. In Duitsland hebben 13 miljoen mensen een boostershot gehad, in Frankrijk zijn dat er 10 miljoen en in België 1,9 miljoen. Nederland heeft eind deze week naar verwachting 700.000 boostervaccinaties toegediend.

Voorlopers Omikron al langer aanwezig

Voorlopers van de nieuwe Omikron-variant waren waarschijnlijk al maanden aanwezig, zegt Wolfgang Preiser, onderzoeker aan de Stellenbosch Universiteit in Kaapstad en onderzoeker bij het consortium dat de variant ontdekte. 'Voor zover we nu weten, evolueerde een vroege vorm van Omikron als apart virustype voordat Alpha en Delta opdoken.'

Dit type virus heeft zich vervolgens maanden lang geëvolueerd zonder opgemerkt te worden. 'De vraag is: waarom kon Omikron zo lang verborgen blijven en nu pas op stoom komen? Misten er nog een of twee mutaties waarmee het zo snel kon verspreiden?' zegt Preiser.

De Omikron-variant werd ontdekt in Zuid-Afrika en Botswana en heeft een groot aantal mutaties. De WHO heeft het tot zorgelijke variant bestempeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen