Internationaal5 dec '21 13:28

Doden bij demonstraties in Myanmar

Auteur: Mark van Harreveld

In de Myanmarese stad Yangon zijn zeker vijf doden gevallen en raakten tientallen mensen gewond nadat een legervoertuig inreed op demonstranten die tegen de militaire junta protesteerden. Dit melden ooggetuigen en lokale media. Getuigen verklaarden dat de militairen het vuur openden en op demonstranten insloegen. De lokale nieuwssite Myanmar Now meldt dat een vijftiental mensen is opgepakt.

(Vuk Valcic / SOPA Images/Sipa USA)

Artikel vervolgt onder de video

Luister terug | Spookambassadeurs

Aanklachten tegen Aung San Suu Kyi

Sinds de militairen in Myanmar op 1 februari onder leiding van generaal Min Aung Hlaing de macht grepen en de democratisch gekozen regering afzetten, wordt er regelmatig geprotesteerd in het Zuidoost-Aziatische land. De militairen pleegden de coup omdat er volgens hen verkiezingsfraude was gepleegd. Meerdere politici, waaronder de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi, zitten sindsdien in hechtenis. Aung San Suu Kyi is samen met oud-president Win Myint aangeklaagd voor corruptie in verband met de aankoop en verhuur van een helikopter, Suu Kyi wordt ook van opruiing tegen het leger beschuldigd. Ze kan daarvoor 3 jaar cel krijgen, maandag wordt een eerste uitspraak tegen Suu Kyi verwacht.

Sinds de machtsgreep hebben de veiligheidstroepen van de junta bijna 1.300 mensen gedood, meer dan 10.000 mensen gearresteerd en worden er nog steeds bijna 7.400 vastgehouden. De door de junta gecontroleerde rechtbanken hebben 65 mensen ter dood veroordeeld, waaronder 2 kinderen.

Luister terug | Leger pleegt staatsgreep in Myanmar

Twee gezichten van Japan

Japan, één van de nauwste bondgenoten van Myanmar, heeft weliswaar de staatsgreep veroordeeld, een einde aan het geweld en vrijlating van Suu Kyi geeist, Tokio heeft geen sancties opgelegd aan hoge Myanmarese militairen en hooggeplaatste functionarissen van de junta. Dit in tegenstelling tot de meeste leden van de internationale gemeenschap, zo schrijven mensenrechtenorganisaties. Verschillende ngo's beschuldigen Japan ervan enerzijds lippendienst te bewijzen aan de internationale gemeenschap door officieel de coup te veroordelen, terwijl Tokio anderzijds de diplomatieke banden met het regime aanhaalt en 'normaliseert'.

Zo aanvaardde het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken in mei vijf door de junta benoemde diplomaten. Volgens het ministerie zou het weigeren van hun benoeming Japanse staatsburgers in Myanmar in gevaar brengen, en zijn 'praktische banden' met de junta noodzakelijk. Japans speciaal gezant voor nationale verzoening in Myanmar Yohei Sasakawa uitte eerder zijn bezorgdheid over het opleggen van gerichte sancties aan het leger, omdat dit 'de invloed van China zou vergroten'. Japan heeft grote economische belangen in Myanmar, het land is rijk aan grondstoffen.

Luister terug | Internationaal gerechtshof eist dat Myanmar Rohingya beschermt

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor Myanmar een negatief reisadvies: 'De politieke onrust en protesten houden aan sinds de staatsgreep die op 1 februari jl. werd gepleegd. Er zijn dagelijks explosies in de hoofdstad Yangon. Wees altijd alert en vermijd demonstraties en confrontaties van de demonstranten met de militairen en de politie. Door deze veiligheidssituatie in Myanmar raden wij u dringend aan niet naar Myanmar te reizen en indien u al in Myanmar bent, te bedenken of het nog steeds strikt noodzakelijk is dat u in Myanmar blijft. Zo niet, dan adviseren wij u gebruik te maken van de bestaande, maar steeds meer beperkte mogelijkheden van internationale vluchten om uit Myanmar te vertrekken. Vanaf 17 juli 2021 is Singapore Airlines tijdelijk gestopt met passagiersvluchten naar en van Myanmar. Er zijn nog wel passagiersvluchten via Korean Air en Myanmar Airways International. De landsgrenzen met de omringende landen zijn gesloten.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen