Internationaal6 dec '21 11:37

Nieuwe Duitse gezondheidsminister is epidemioloog

Auteur: BNR Webredactie

Karl Lauterbach van de SPD wordt de nieuwe Duitse gezondheidsminister en volgt daarmee Jens Spahn (CDU) op. Gezondheidseconoom, epidemioloog en Bondsdaglid Lauterbach (58) krijgt de taak Duitsland door de vierde golf in de pandemie te loodsen. Dit weekend hebben de drie coalitiepartijen SDP, FDP en de Groenen het nieuwe regeerakkoord laten goedkeuren door de eigen achterban.

Karl Lauterbach
Karl Lauterbach (AP Photo/Markus Schreiber))

Volgens Marseille moesten de partijen continu nauw contact houden met hun respectievelijke achterbannen omdat in alle partijen verschillende vleugels actief zijn. Zo zijn bij de Groenen facties die er geen been in zien om te moeten regeren met de liberale FDP, de partij die bij de Groenen te boek staat als een pro-autopartij die meer snelwegen wil aanleggen. Omgekeerd is er wantrouwen bij de liberalen naar de Groenen toe die ze ervan verdenken tegen de industrie te zijn.

Luister terug | Coalitieakkoord Duitsland rond: progressief als het gaat om sociaal-economisch beleid en klimaat

Maar volgens Marseille loopt het onverwacht van een leien dakje. 'De SPD is de nieuwe middenpartij geworden en heeft geruisloos de plaats ingenomen van Merkels christendemocraten. Die zit wel op een solide plaats, ze stemden dit weekeinde als eerste partij ruim voor dat coalitie-akkoord, zij waren er snel over uit. Verrassend genoeg geldt dat ook voor de FDP waar gisteren met meer dan 92 procent van de stemmen vóór het akkoord werd gestemd.'

Luister ook | Duitse leiders eens over vaccinatieplicht per 1 februari 2022

Bij de Groenen wordt vandaag onder 125.000 leden online gestemd, Marseille verwacht daar echter geen grote problemen. Ook wordt vandaag bekend wie welke ministerpost zal bekleden, al zullen ook daar geen grote verrassingen zijn: 'Wat we al wisten is dat alle mensen die de onderhandelingen geleid hebben zelf ook in het kabinet gaan zitten.' En dat betekent dat Buitenlandse Zaken, Economie en Klimaat naar de Groenen gaan, de FDP voor Financiën gaat en dat de SPD met Scholz de nieuwe bondskanselier gaat leveren. 'Die gaat woensdag gekozen worden door de Bundestag.'

Inmiddels is bekend dat Karl Lauterbach namens de SPD de nieuwe Duitse gezondheidsminister wordt en daarmee Jens Spahn (CDU) opvolgt. Gezondheidseconoom, epidemioloog en Bondsdaglid Lauterbach (58) krijgt de taak Duitsland door de vierde golf in de pandemie te loodsen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen