Internationaal7 dec '21 22:17Aangepast op 8 dec '21 05:43

Situatie Russisch-Oekraïense grens op scherp

Auteur: BNR Webredactie

De situatie aan de Russisch-Oekraïense grens staat op scherp nu de Russische president Poetin zich klaar lijkt te maken om het buurland binnen te vallen. In een videogesprek met heeft de Amerikaanse president Biden bij Poetin aangedrongen op de-escalatie in de regio. Biden gaat in overleg met leiders van Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Duitsland, en is ook van plan contact op te nemen met de Oekraïense president Zelenski.

Biden waarschuwde Poetin voor 'harde economische en andere maatregelen' als het tot gewelddadigheden komt. De Verenigde Staten zegt dat Rusland bezig is met een militaire aanval op Oekraïene. Een troepenmacht van zo'n 175.000 zou inmiddels klaarstaan.

Lees ook | Biden en Poetin bespreken crisissituatie Oekraïne

De Verenigde Staten hebben, net als Ursula Von Der Leyen namens de Europese Commissie, gedreigd met sancties tegen Rusland. Volgens Europaverslaggever en oud-Oekraïne-correspondent Geert Jan Hahn is deze reactie logisch. 'Door de troepenopbouw die nu gaande is aan de Russisch-Oekraïense grens is de dreiging reëel. Of er ook daadwerkelijk een Russische inval in Oekraïne plaats gaat vinden is moeilijk te voorspellen. De resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst, maar deze resultaten geven aan dat het wel degelijk mogelijk is.'

(EPA)

Oekraïne

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, sprak maandag met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Ze kwamen overeen dat er een vredige en diplomatieke oplossing nodig is voor het conflict tussen Rusland en Oekraïne. 'Sinds de oorlog in Oost-Oekraïne in 2014 is het al een feit dat Oekraïne in een lastige positie zit. Ze kunnen zich qua verdediging niet wenden tot de Europese Unie of de NAVO, maar mogen daar ook geen lid van worden. Als er een conflict gaande is in een land, kunnen zij geen lid worden van deze organisaties. Oekraïne valt daarom tussen wal en schip.'

Behalve dat Oekraïne nu geen lid kan worden van deze organisaties, eist Poetin dat Oekraïne afziet van alle denkbare bondgenootschappen met het Westen. Het land mag volgens hem geen toenadering zoeken met Europa, laat staan lid worden van de EU.

Lees ook | 'Biden gaat het Rusland moeilijk maken'

Europa

De Europese Unie zal Rusland 'stevig' straffen als het Oekraïne of andere buren van de EU blijft koeioneren, waarschuwt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. 'We moeten onze samenlevingen en democratieën beschermen' tegen dit soort cynisch 'machtsspel', zei ze.

Von der Leyen onderstreepte nog eens dat de EU pal staat voor Oekraïne. Ook al is dat land geen lid van de EU en evenmin van de NAVO. Ze hekelde ook Ruslands "brutale poging om de hervormingsgezinde regering van Moldavië te intimideren" door in deze dure tijden met de gaskraan te spelen.

'De EU zal passend reageren op verdere agressie', dreigde Von der Leyen in een toespraak voor de ambassadeurs van de unie. Door "bestaande sancties robuust op te schalen en uit te breiden", maar ook met extra strafmaatregelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen