Internationaal16 dec '21 08:09Aangepast op 16 dec '21 09:06

Drukke EU-top, zonder Merkel en zonder Rutte

Auteur: BNR Webredactie

De traditionele, drukke decembertop van de EU-leiders in Brussel duurt uitzonderlijk maar één dag. De laatste EU-top van 2021 is ook de eerste in zestien jaar zonder de vertrouwde aanwezigheid van de Duitse nu ex-bondskanselier Angela Merkel. Om 10.00 uur begint het 'koffiekennismakingsmoment', aldus een hoge diplomaat, voor de meeste EU-leiders met haar opvolger Olaf Scholz.

Demissionair premier Mark Rutte is daar vanwege het debat over het coalitieakkoord niet bij, maar hij komt vermoedelijk in de loop van donderdag recht vanuit de Tweede Kamer naar Brussel gesneld. Tot ver in de avond of in de nacht zijn de leiders toch nog wel bezig. Tijdens Ruttes afwezigheid wordt Nederland vertegenwoordigd door de Belgische liberale premier Alexander De Croo. 'Belgie is dit jaar voorzitter van de Benelux. Het is gebruikelijk dat als een van de leiders niet aanwezig is de voorzitter van de Benelux de honneurs waarneemt.' Legt Europa-correspondent Stefan de Vries uit.

Luister ook | BNR Europa

Een aantal onderwerpen dat de regeringen al een tijdje zorgen baart maar waarvan de aanpak de lidstaten ook verdeelt ligt weer op tafel, zoals Covid, de hoge energieprijzen en migratie. De dreigende samentrekking van Russische troepen aan de grens van Oekraïne en de situatie in Belarus staan voor de werklunch op het programma. Het diner is gereserveerd voor een Eurotop, waar ook de acht EU-lidstaten die (nog) geen euro hebben bij zullen zijn.

(Christian Lue, Unsplash)

Ergernis bij lidstaten over individuele maatregelen

'De Omrikron-variant is de donkere wolk die boven deze top hangt,' zegt De Vries. Verschillende lidstaten hebben nieuwe, aanvullende eisen gesteld voor reisbewegingen binnen de EU. Die maatregelen leiden tot ergernis bij andere lidstaten zegt De Vries. 'We hadden nu juist het Europese groene paspoort om vrij te reizen. Met deze nieuwe regels wordt die coördinatie uit het raam gegooid.'

Lees ook | Samentrekking Russische troepen serieuze dreiging

Gezamenlijk statement tegen Rusland

Ook de spanningen aan de Oekraïens-Russische grens is een onderwerp wat op tafel ligt tijdens de top. De Vries verwacht dat er vandaag of morgen een gezamenlijk standpunt uitgesproken zal worden waarin Rusland gewaarschuwd wordt voor de sancties die de EU zal treffen als Rusland Oekraïne militaire actie onderneemt tegen Oekraïne.

De top wordt afgesloten met een gezamenlijke persconferentie van raadsvoorzitter Charles Michel, de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de premier van Slovenië Janez Janša. Zijn land was het afgelopen half jaar de tijdelijk voorzitter van de EU en wordt vanaf 1 januari opgevolgd door Frankrijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen