Internationaal17 dec '21 11:50

'Nieuwe leider CDU moet andere koers gaan varen'

Auteur: BNR Webredactie

Het CDU begeeft zich na zestien jaar niet meer in het machtscentrum van de Duitse politiek. Een nieuw gekozen partijleider zal een andere koers moeten gaan varen. Vanmiddag maakt de partij bekend wie de leden als nieuwe partijleider hebben verkozen. Duitsland-correspondent Derk Marseille verwacht dat Merz zich de nieuwe partijleider van de CDU mag gaan noemen.

Friedrich Merz is één van die kandidaten. Merz, die voor een meer conservatieve koers van de CDU staat, deed begin 2020 al een poging om partijvoorzitter te worden. Vervolgens probeerde hij het nog een keer door de opvolger van voormalig Bondskanselier Angela Merkel te willen worden, maar dat lukte evenmin. Nu doet hij een derde gooi naar het partijleiderschap van de CDU.

Ook Norbert Röttgen is een kandidaat, die net zoals Merz faalde in zijn poging om de opvolger van Merkel te worden. De laatste kandidaat is Helge Braun, de oud kabinetschef onder Merkel.

Duitsland-correspondent Derk Marseille verwacht dat Merz zich de nieuwe partijleider van de CDU mag gaan noemen. 'Hoe er op zijn eventuele winst gereageerd gaat worden weet ik niet. Dat komt door zijn zeer conservatieve ideeën en achtergrond in het bedrijfsleven.'

Moderniseren

'Het zijn alle drie mannen van boven de vijftig', benadrukt Marseille. 'De CDU is ook niet écht van plan om te gaan moderniseren. De partij zit middenin de fase om zichzelf opnieuw uit te vinden, maar er is tot nu toe niet veel gebeurd. Veel partijleden roepen wel dat er meer jongeren nodig zijn binnen de partij en er ingezet moet worden op meer vrouwen. Maar als je naar deze drie kandidaten kijkt, zien Duitsers dat niet snel gebeuren.'

Lees ook | Duitse CDU vervangt hele partijtop

De CDU zal volgens Marseille de ogen nog wel een tijd op zich gericht weten. 'Dat komt natuurlijk door het historische dieptepunt van de CDU tijdens de verkiezingen, toen zij uiteindelijk maar zo'n 24 procent van de stemmen kregen.' De vraag is of de CDU zijn koers ook weet te hervinden. 'Als een van deze drie kandidaten die nieuwe koers moet gaan vorm geven, is het echt nog maar de vraag wat er gaat komen van die modernisering. Want geen van de drie kandidaten kan op veel vertrouwen rekenen van de Duitse kiezer.'

Toekomst CDU

Toch kunnen we de CDU de komende jaren niet uitvlakken in de politiek. 'Duitsland is een federatie met zestien deelstaten, die heel belangrijk zijn. Veel politici, verbonden aan de CDU, zijn in deze deelstaten aan de macht. De vraag is hoe de partij via de deelstaten hun invloed alsnog gaat uitoefenen.

Of de partij er écht weer bovenop komt met een van deze drie potentiële nieuwe partijleiders? 'Ik vraag het mij echt af.' Tot vandaag kunnen de leden stemmen op hun kandidaat. Op het CDU-partijcongres, dat 21 en 22 januari in Hannover plaatsvindt, zal de nieuwe voorzitter gepresenteerd worden.

Lees ook | SPD wint Duitse verkiezingen, historische nederlaag voor CDU/CSU

Gerelateerde artikelen