Internationaal20 dec '21 07:58

Biden's New Deal op losse schroeven

Auteur: BNR Webredactie

Het ambitieuze Build Back Better-plan van president Biden loopt ernstig gevaar nu de Democratische senator Joe Manchin van West-Virginia verklaard heeft niet akkoord te gaan met het wetsvoorstel ter waarde van 1800 miljard dollar. 'Er hangt een donderwolk boven het Witte Huis', zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

Het Huis van Afgevaardigden keurde het Build Back Better-wetsvoorstel in november nog goed. Het plan, dat ook wel Bidens' New Deal wordt genoemd, behelst niet alleen financiering voor het sociale vangnet zoals goedkopere medicijnen, belastingverlagingen en kinderopvang, maar wordt ook aangewend om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De New Deal verwijst naar het omvangrijke sociaal en economisch herstelplan dat de toenmalige president Franklin D. Roosevelt in de jaren '30 lanceerde om de VS uit de Grote Depressie te trekken.

Luister terug | Biden dreigt zonder zijn milieuplannen aan klimaattop te beginnen

Kwetsbaar

Tegen Fox News verklaarde Manchin 'alles geprobeerd te hebben' om zijn steun aan het voorstel te verlenen, maar vond hij de kosten uiteindelijk te hoog. 'Mijn Democratische collega's in Washington zijn vastbesloten om onze maatschappij drastisch te hervormen op een manier die ons land nog kwetsbaarder maakt voor de dreigingen waar we voor staan', schreef Manchin in een verklaring op zijn website. 'Ik kan dat risico niet nemen met een staatsschuld van 2900 miljard dollar en reële en schadelijke inflatie, zoals Amerikanen merken bij het benzinestation, supermarkten en aan energierekeningen.'

Luister terug | Gone with the wind

Einde overleg

Het Witte Huis en Manchin overlegden de afgelopen weken veelvuldig over zijn bezwaren tegen het wetsvoorstel. Het Witte Huis heeft voor het plan de stemmen van alle vijftig Democratische senatoren nodig, aangezien de vijftig Republikeinse senatoren allemaal tegen zullen stemmen. Bij gelijke stemmen kan vicepresident Kamala Harris de beslissende stem geven. Woordvoerder van het Witte Huis Jen Psaki zei tegen The New York Times dat Manchins uitingen als einde van het overleg tussen hem en Biden gezien wordt. 'Zijn opmerkingen zijn een plotselinge en onverklaarbare ommekeer van zijn standpunt, en een breuk met zijn beloftes aan de president en collega's in het Huis en de Senaat.'

Als het Witte Huis en Manchin het na het kerstreces niet eens kunnen worden, is het mogelijk dat de Democratische Senaatsleider Chuck Schumer het wetsvoorstel in kleinere stukken opbreekt en voor de verschillende onderdelen steun zoekt van een aantal Republikeinen.

Gerelateerde artikelen