Internationaal20 dec '21 19:16Aangepast op 20 dec '21 19:52

Britse oppositie vraagt opheldering over lockdownfoto van Johnson

Auteur: Joëlle Baelde

De Britse oppositie heeft opheldering geëist over een foto van premier Johnson die met zijn vrouw en medewerkers lijkt te ontspannen in een tuin. De foto werd gepubliceerd door The Guardian. De krant zegt dat de foto vorig jaar tijdens een lockdown is genomen bij de ambtswoning van de regeringsleider.

‘De regering heeft volgehouden dat er geen sprake is van een feest, maar van een werkgerelateerde bijeenkomst. Maar in plaats van laptops en notitieboekjes, zien we op de foto wijn en kaas, zegt correspondent Lia van Bekhoven.

Van Bekhoven vindt het niet geloofwaardig. 'Het probleem is dat de foto is genomen rond mei, op het moment dat je niet met meer dan twee mensen buiten mocht zijn. En als het daar nou bij blijft. Maar nu heeft de Britse Brexit-minister David Frost zaterdagavond ook nog per direct ontslag genomen uit onvrede over het regeringsbeleid.'

Lockdownfeest

Al eerder deze maand had The Guardian bericht over de bijeenkomst, die op 15 mei 2020 zou hebben plaatsgevonden. Johnson zou toen voor een korte tijd een feest hebben bijgewoond met ongeveer twintig medewerkers. Dat gebeurde kort nadat de regering Britten had opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Op Twitter sneerde Angela Rayner van de linkse oppositiepartij Labour dat werkbijeenkomsten er kennelijk anders uitzagen toen Johnson naar het prestigieuze Eton College ging. 'Genoeg is genoeg', schrijft Rayner, die eist dat Johnson 'de waarheid vertelt' over het voorval.

Gerelateerde artikelen