Internationaal22 dec '21 08:30Aangepast op 22 dec '21 12:20

VS zet zich schrap voor omikron

Auteur: BNR Webredactie

Gevaccineerde Amerikanen kunnen zonder zorgen kerst vieren, ook met de opkomst van de omikron-variant. Maar ongevaccineerden moeten zich zorgen maken. Zo waarschuwde president Biden in een toespraak vanuit het Witte Huis. Biden deed flink zijn best om ongevaccineerden niet al te zeer van zich te vervreemden, zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

Dubbele boodschap

'Aan de ene kant kwam hij met een waarschuwing voor de gezondheid, aan de andere kant schetste hij het beeld van gevaccineerde Amerikanen die gewoon kerst kunnen vieren, ook al moeten ze voorzichtig zijn. Biden probeerde ook die overtuigde vaccinweigeraars te bereiken, waar een grote groep Trump-supporters onder zit'. Daarom noemde de president expliciet zijn voorganger Trump die eerder deze week verklaarde zijn booster te hebben gehaald. 'Join us', riep hij de Trump-aanhangers op.

Ook bedankte Biden Trump voor de inzet van diens regering om een vaccin te ontwikkelen. Op Fox News reageerde Trump verbaasd, maar liet hij weten de waardering prijs te stellen.

Omikron rules

Intussen grijpt de omikron-variant snel om zich heen in de VS - goed voor 73 procent van de besmettingen geldt de variant nu als dominant. 'Het voelt alsof we hier een paar weken achterlopen op Nederland en Europa, maar het gaat wel heel snel hier. Het is de dominante variant, er is angst voor overbelaste ziekenhuizen, veel Amerikaanse ziekenhuizen zijn door hun reserves heen.'

Feestdagen

Ook in de VS staan de feestdagen voor de deur, volgens Postma betekent dat 'overvolle vliegvelden en overvolle vliegtuigen. Er wordt gespannen gekeken naar wat dat met de ziekenhuisbezetting gaat doen straks'. Het medisch personeel van het leger is naar ziekenhuizen gestuurd om die te ondersteunen, er komen meer testplekken en er is voor 500 miljoen aan gratis thuistests beschikbaar gesteld die de Amerikaanse burgers kunnen opvragen. Daarover hoort Postma de nodige scepsis, de kritiek luidt dat in het zicht van de drukte van de feestdagen daar niet voldoende op is geanticipeerd.

Gerelateerde artikelen