Internationaal23 dec '21 16:31

Poetin waarschuwt NAVO: toetreding Oekraïne onbespreekbaar

Auteur: BNR Webredactie

De Russische president Vladimir Poetin accepteert het niet dat de NAVO zich in Oost-Europa wil uitbreiden. Een toetreding van Oekraïne tot het militaire verbond zou onbespreekbaar zijn, zei Poetin tijdens zijn jaarlijkse persconferentie voor buitenlandse journalisten.

'De NAVO heeft al vijf uitbreidingsgolven gehad. Een volgende is onacceptabel. Wij willen onze eigen veiligheid behouden', aldus Poetin, die de NAVO als bedreiging voor Rusland ziet. 'Wat is er onduidelijk aan? Wij hebben geen raketten naast de Amerikaanse grens, maar zij hebben die wel naast onze grens. In de jaren 90 zeiden ze dat ze geen kilometer naar het oosten zouden gaan, maar zie nu, ze hebben ons in de maling genomen.' Rusland heeft de NAVO en de Verenigde Staten voorstellen gestuurd over het stoppen van de NAVO-uitbreiding.

(EPA)

Rode lijn

Joost Bosman, Rusland-correspondent, ziet en hoort dat de retoriek van de Russische president steeds harder wordt. 'Hij wil gewoon niet hebben dat het Westen en Amerika Oekraïne laten toetreden tot de NAVO. (...). Poetin heeft het in het verleden al eerder over een rode lijn gehad. We weten inmiddels dat die rode lijn een mogelijke toetreding is van Oekraine bij de NAVO. Dat gaat Rusland echt niet pikken', denkt de correspondent.

Artikel gaat verder onder de video.

Russen sturen militairen naar grensgebied

De verhoudingen tussen Rusland aan de ene kant en Oekraïne en de NAVO aan de andere staan al langer onder hoogspanning. Rusland annexeerde in 2014 het Oekraïense schiereiland de Krim en door Rusland gesteunde rebellen bezetten de oostelijke Donbass-regio. De laatste maanden sturen de Russen steeds meer militairen naar het grensgebied met Oekraïne. Dat land hoopt ondertussen op hulp van NAVO-landen, als Rusland daadwerkelijk binnenvalt.

Baltische staten willen maatregelen

De reactie van Poetin kon nog niet rekenen op een reactie vanuit de Westerse wereld. Eerder waren wel de Baltische staten en Polen uitgesproken over de retoriek van Poetin. 'De troepenopbouw is er, maar er zijn nog geen agressieve reacties geweest. De Baltische staten en Polen zijn bang. Die willen verregaande maatregelen tegen het Kremlin en niet alleen waarschuwingen', vertelt Europa-correspondent Stefan de Vries.

De president sloot niet uit dat Rusland Oekraïne binnenvalt. 'Wij handelen om onze eigen belangen te verdedigen' Hij zei wel dat Rusland Oekraïne niet wil binnenvallen. "De toekomst van de Donbass moet worden bepaald door de mensen die daar wonen.'

Luister ook | De Wereld: 'Europa pakt geopolitieke rol te weinig'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen