Internationaal24 dec '21 08:38Aangepast op 24 dec '21 13:29

Recordaantal besmettingen in Spanje: mondkapjesplicht terug

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal coronabesmettingen neemt in Spanje in recordtempo toe. Uit zorgen voor de snelle verspreiding van de omikronvariant voert Spanje nieuwe coronamaatregelen in, waaronder de mondkapjesplicht die zowel voor buiten als binnen geldt. Catalonië gaat nog een stap verder: daar moeten de kroegen dicht en komt er een avondklok van 01:00 uur tot 06:00 uur 's ochtends. 'Sinds het begin van de pandemie werden er niet zó veel besmettingen op één dag geteld. En dat record wordt al drie dagen achtereen verbroken, dus het gaat hard', zegt Carlijn Teeven, correspondent in Spanje.

Een oudere man loopt met een mondkapje over het strand van El Campello aan de Costa Blanca in Spanje.
Een oudere man loopt met een mondkapje over het strand van El Campello aan de Costa Blanca in Spanje. (ANPfoto // Bart Hoogveld)

Volgens Teeven is omikron hard binnengekomen in Spanje. Gisteren werden er bijna 80.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld, waarvan ongeveer de helft omikron was. 'Sinds het begin van de pandemie werden er niet zó veel besmettingen op één dag geteld. En dat record wordt al drie dagen achtereen verbroken, dus het gaat hard.' En als reactie daarop wordt de mondkapjesplicht als nieuwe maatregel ingevoerd. 'De gezichtsmaskers die waren al verplicht in winkels en andere gesloten ruimtes, maar nu moeten de Spanjaarden er ook op straat weer aan geloven. En daarnaast mogen mensen in Catalonië inderdaad tussen 1 en 6 niet meer naar buiten.'

Enige maatregel

De mondkapjesplicht is echter in Spanje de enige nieuwe maatregel. Dat komt volgens Teeven doordat veel Spanjaarden zijn gevaccineerd. 'Negentig procent van de Spanjaarden die ouder zijn dan twaalf jaar is inmiddels gevaccineerd. Dat is zonder booster nog, maar van de 60-plussers heeft ook driekwart de boosterprik gehad.' In vergelijking met de eerdere coronagolven is het aantal ziekenhuisopnames laag, 'en premier Sanchez benadrukte ondanks die hoge besmettingscijfers dat de situatie niet te vergelijken is met maart 2020, en óók niet met kerst vorig jaar, toen de vaccins nog niet beschikbaar waren. Dus in die zin zijn er minder grote zorgen', vertelt Teeven. 'De regels moeten alleen een beetje worden aangescherpt om erger te voorkomen.'

Begrip

Over het algemeen is er onder de Spanjaarden wel begrip voor de extra maatregel. 'Natuurlijk is er een deel van de Spanjaarden die vindt dat het anders had gemoeten. Een deel zegt dat Sanchez nog eerder had moeten ingrijpen. Anderen vinden het moeilijk te begrijpen dat er buiten weer een masker gedragen moet worden, terwijl de horeca op de meeste plaatsen gewoon open is. Maar over het algemeen valt het toch wel op dat er relatief weinig wordt geklaagd. Veel Spanjaarden hadden hun masker namelijk al op, over hun neus en mond, ook toen dat niet verplicht was. Dus in die zin verandert er voor veel Spanjaarden ook weer weinig', aldus Teeven.

Frankrijk

Ook Frankrijk maakt zich ernstig zorgen om de jongste besmettingscijfers van het land. Donderdag zijn bijna 92.000 nieuwe gevallen in 24 uur tijd vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. President Emmanuel Macron hoopt met een boostercampagne het tij nog te keren. Tegen kerst moeten 22 tot 23 miljoen Fransen zijn geboosterd. Tot aan woensdag hadden 20 miljoen mensen een boosterprik gekregen.

Veran meldde woensdag nog dat nieuwe maatregelen nog niet in het verschiet liggen, maar zei toen al wel dat Frankrijk snel naar de 100.000 nieuwe besmettingen per dag gaat door verspreiding van de nieuwe omikronvariant.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen