Internationaal28 dec '21 07:02Aangepast op 12 dec '22 09:47

Mediatycoon Jimmy Lai opnieuw voor rechter: 'Levenslange straf dreigt'

Auteur: BNR Webredactie

De Hong Kongse mediatycoon en democratisch activist Jimmy Lai heeft zich dinsdag wederom voor de rechter moeten vertonen, omdat hij de nieuwe veiligheidswet in de stad zou hebben overtreden.

Lees ook| Bijna zes jaar cel voor Hong Kongse ondernemer en activist Lai

Lai staat terecht omdat hij, samen met zes medewerkers, 'opruiende' publicatie in zijn krant de Apple Daily had geplaatst, vertelt sinoloog Boudewijn Poldermans. 'De officieren van justitie verwijten hem dat hij vanuit een complot opruiende stukken heeft gepubliceerd en verkocht tussen april 2019 en juni 2021.' Lai was oprichter en eigenaar van de inmiddels opgeheven prodemocratische krant Apple Daily en is een van de meest prominente activisten in Hongkong. 'In juni van dit jaar werd de krant op last van de overheid opgeheven en zijn de banktegoeden bevroren.' Lai hangt een levenslange gevangenisstraf op, volgeens de sinoloog.

Jimmy Lai zit al twee gevangenisstraffen in Hong Kong uit.
Jimmy Lai zit al twee gevangenisstraffen in Hong Kong uit. (AP)

Censuur

De Chinese veiligheidswet die in Hong Kong geldt, zorgt voor een flinke beperking van de vrijheid van meningsuiting in de stadstaat. 'Lai staat terecht omdat zijn stukken minachting en haat kunnen oproepen tegen de regeringen in Hong Kong of China, oftewel: censuur', zegt Poldermans.

'Iedereen is doodsbang. Veel mensen zijn geschrokken van hoe Hong Kong is verworden van een een liberale en vrije samenleving tot een autoritaire samenleving waar angst en onzekerheid overheersen. Mensen durven nog amper over de politieke situatie te spreken, uit angst dat ze verraden worden', legt Poldermans uit.

Lai zit momenteel al een gevangenisstraf uit voor het organiseren van een andere samenkomst tijdens de protesten voor democratie in 2019. Eerder deze maand werd Lai ook al veroordeeld voor een gevangenisstraf van 13 maanden vanwege een Tiananmen-herdenking in 2020.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen