Internationaal28 dec '21 08:50

Waar blijft de witte rook bij atoomakkoord tussen VS en Iran?

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks maanden onderhandelen hebben Iran en Amerika nog altijd geen concrete stappen gezet om het nucleaire akkoord van 2015 nieuw leven in te blazen. Na een korte kerst-pauze zitten de landen sinds deze week opnieuw aan de onderhandelingstafel in Wenen.

De druk ligt hoog omdat oud-president Donald Trump uit het oude akkoord stapte in 2018. 'Uit tactische overwegingen is Iran sindsdien doorgegaan met het ontwikkelen van het nucleaire programma. Ze zijn ver buiten de grenzen van het akkoord gegaan. Dat doen ze ook om politiek druk op Europa uit te voeren', legt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg uit.

De VS en Europa hopen dat Iran zich weer wil committeren aan het atoomakkoord. Maar daar draait het volgens Iran zelf niet om, stelt Hammelburg. 'Het gaat voor hen over sancties. Zolang de Amerikanen niet van plan zijn om de sancties die Trump invoerde te stoppen, dan hebben we geen deal, zegt Iran.'

Logistieke drempels

Ook logistiek gezien is het vormen van een deal lastig. 'Iran weigert om in een ruimte te zitten met de Amerikanen. Dus ze zitten in verschillende gebouwen waartussen geshutteld wordt door bemiddelaars', vertelt Hammelburg. De VS en Iran praten niet direct met elkaar. Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en China bemiddelen onder EU-voorzitterschap. Frankrijk en Duitsland hebben gewaarschuwd dat de tijd op raakt. Volgens Blinken dreigt het akkoord een 'lege huls' te worden als niet snel vooruitgang wordt geboekt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen