Internationaal30 dec '21 06:54Aangepast op 30 dec '21 12:32

Biden en Poetin bellen over Oekraïense crisis

Auteur: BNR Webredactie

Vladimir Poetin en Joe Biden bellen vanavond met elkaar om een reeks onderwerpen te bespreken, waaronder aanstaande diplomatieke afspraken met Rusland. De Russische president zou hier speciaal om gevraagd hebben, zeggen bronnen in het Witte Huis. Hoewel Poetin de situatie vergelijkt met de Cubacrisis, noemt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg het goed nieuws dat beiden elkaar opnieuw spreken.

(ANP / AFP / Nicholas Kamm)

Luister terug | Poetin waarschuwt NAVO: toetreding Oekraïne onbespreekbaar

Principal led diplomacy

Volgens Hammelburg voelen beide presidenten de druk en staan er meer gesprekken tussen beide grootmachten op de rol - waaronder een in het kader van de OVSE. Vandaar dat Poetin vast telefonisch wil voorsorteren op de agenda's. Als 'klein gebaar' van goede wil heeft Poetin onlangs 10.000 militairen uit het Russisch-Oekraïense grensgebied weggehaald. Biden repliceert met wat Hammelburg 'orakel statements' noemt. Zo heeft Biden verklaard 'principal led diplomacy' te willen toepassen wat in verband gebracht wordt met 'Europese consultatie'. Hammelburg legt dit uit als een belangrijk teken dat de VS en Rusland dit samen gaan oplossen, waarbij Europa 'in het Amerikaanse gelid' loopt.

Luister terug | Poetins dictaat aan de NAVO

Geen appeasement

Kern van de zaak is dat Rusland gerustgesteld wil worden dat Oekraïne geen NAVO-lidmaatschap gaat krijgen, maar dat de VS, de NAVO en Europa die toezegging niet willen doen zonder het verwijt te krijgen de door Rusland geannexeerde Krim te verkwanselen. Iedereen is bang een 'Chamberlain' genoemd te worden die concessies doet aan dictators om de lieve vrede maar te bewaren. (Neville Chamberlain was de Britse premier die in 1938 delen van het toenmalige Tsjecho-Slowakije aan Hitler toezegde in de hoop een oorlog te voorkomen, red.). Toch denkt Hammelburg dat hier de oplossing ligt: Rusland geruststellen dat de NAVO Oekraïne wel steunt, maar geen lid laat worden.

Wat de druk van de ketel haalt is dat ook de Iraanse atoomdeal op de agenda staat waar de VS en Rusland wél op één lijn zitten.

Luister terug | Loekasjenko en Poetin praten over nog nauwere samenwerking


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen