
'Speerpunt van de virusbestrijding is eigenlijk vaccinatie, dat is het enige model, daar draait alles om. Mensen worden in recordtempo gevaccineerd, iedereen die dat wil kan een booster krijgen'. Maar ondanks dat in het Verenigd Koninkrijk één miljoen mensen dagelijks een boosterprik krijgen, lijkt het niet voldoende om de om zich heen grijpende omikron-variant te beteugelen.
Luister terug | Britse oppositie vraagt opheldering over lockdownfoto Johnson
Geen strengere maatregelen
Britse wetenschappers suggereren daarom weliswaar striktere maatregelen, en Johnson gaat zich daar vandaag en morgen over buigen, maar volgens Van Bekhoven zou het niemand verrassen als hij besluit om het bij vaccineren te houden. Want? De impact van beperkingen op de toch al door Brexit aangetaste economie zou groot zijn. En ook een groot deel van Johnsons eigen fractie is tegen verdere beperkingen. 'Alles blijft open, het aantal besmettingen loopt op, maar het aantal ziekenhuisopnames en het sterftecijfer blijven relatief laag.'
Luister terug | Pijnlijke verkiezingsnederlaag Boris Johnson
Eigen verantwoordelijkheid
Hoe anders is het in de rest van het Verenigd Koninkrijk: Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben hun eigen maatregelen getroffen die beduidend strenger zijn dan in Groot-Brittannië. Desondanks trekken de Britten volgens Van Bekhoven hun eigen conclusies: 'Ook al mag je naar feesten en borrels en bioscopen, mensen gaan niet. Op tweede kerstdag, dé koopdag in het Verenigd Koninkrijk, is het aantal winkelende consumenten met 67 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Er wordt minder gebruik gemaakt van al die vrijheden, boekingen zijn met duizenden afgezegd.'
Luister terug | Britten zetten vol in op booster
Zorgstelsel kraakt
Dat het aantal ziekenhuisopnames relatief laag is, is goed nieuws, de ziekenhuizen staan namelijk enorm onder druk - ook zonder pandemie. 'De afgelopen twaalf jaar is het aantal ziekenhuisbedden gehalveerd, daarnaast zit tien procent van alle artsen ziek thuis. In Londen is dat percentage hoger en dat aantal neemt toe.' De Britse overheid treft dan ook de nodige voorbereidingen in de vorm van veldhospitalen en tentziekenhuizen op parkeerplaatsen van ziekenhuizen die bemand worden door legerartsen. Ook wordt de quarantainetijd ingekort van 10 naar 7 dagen.
NHS in actie
De Britse gezondheidsdienst NHS gaat in ziekenhuizen tijdelijke onderkomens inrichten om coronapatiënten in op te vangen. De extra ruimtes zijn mogelijk nodig door het hoge aantal besmettingen als gevolg van de omikronvariant. Volgens de medische chef van de NHS, Stephen Powis, leeft de dienst momenteel 'op voet van oorlog' met het virus.
De acht tijdelijke onderkomens met elk een capaciteit van honderd patiënten worden ingericht in ziekenhuizen in Engeland, meldt Sky News. Ze zijn vernoemd naar de verpleegkundige Florence Nightingale. En mocht het nodig zijn, zijn ook alvast meer locaties zoals gymzalen aangewezen om patiënten in onder te kunnen brengen.
Op de acht locaties komen als dat nodig is ziekenhuispatiënten te liggen die nog niet voldoende hersteld zijn van Covid om naar huis te kunnen, maar die verder nog maar weinig aandacht nodig hebben van verpleegkundigen. Momenteel gebruiken de ziekenhuizen in sommige gevallen al hotels en verzorgingshuizen om daar niet-Covid-patiënten te verzorgen.
'We weten niet precies hoeveel van degenen die het virus oplopen behandeling in het ziekenhuis nodig hebben', zegt Powis "Maar gezien het aantal infecties kunnen we daar niet langer op wachten en daarom wordt er vanaf vandaag gewerkt om te zorgen dat deze faciliteiten aanwezig zijn."
Minister van Volksgezondheid Sajid Javid zegt te hopen dat de ruimtes uiteindelijk niet nodig zijn. Eerder tijdens de pandemie zette de Britse gezondheidsdienst ook veldhospitalen in om coronapatiënten in op te vangen.