Internationaal31 dec '21 09:43

Poetin en Biden waarschuwen elkaar in tweede gesprek

Auteur: BNR Webredactie

Joe Biden en Vladimir Poetin hebben donderdagavond ongeveer 50 minuten telefonisch met elkaar gesproken over onder meer de crisis in het oosten van Oekraïne. Poetin waarschuwde zijn ambtgenoot dat Amerikaanse sancties 'een kolossale vergissing' zouden zijn. Biden zei op zijn beurt dat 'de-escalatie nodig is' om vooruitgang te boeken. Ook waarschuwde hij Poetin voor de gevolgen als Rusland besluit Oekraïne binnen te vallen.

Het was de tweede keer in drie weken tijd dat de Amerikaanse president en zijn Russische ambtgenoot met elkaar telefoneerden. Biden vertelde Poetin dat de Amerikanen en hun bondgenoten 'krachtig' zouden reageren op een Russische invasie van Oekraïne. Hij benadrukte echter dat er een diplomatieke oplossing moet komen voor de impasse waarin de twee grootmachten beland zijn.

Biden aan de telefoon met de Russische president Poetin.
Biden aan de telefoon met de Russische president Poetin. (ZUMAPRESS.com)

Poetin zei 'tevreden' te zijn na afloop van het telefoongesprek, waarin hij aangaf dat Moskou een concreet resultaat nodig heeft van het veiligheidsoverleg dat de landen in januari voeren. Hij zei te hopen dat de Amerikanen niet met grote sancties komen en waarschuwde Biden voor de mogelijke gevolgen daarvan. Voorafgaand aan het belletje zeiden beide leiders dat ze bereid zijn om te luisteren naar de ander.

Op verzoek van Poetin

De leiders spraken op verzoek van Poetin over de toenemende spanningen tussen Rusland en het Westen. Die zijn de laatste weken flink opgelopen omdat Europese landen en de VS denken dat Rusland een invasie op Oekraïne voorbereidt. Poetin ontkent dat keer op keer.

Binnenkort gaan onderministers van beide landen met elkaar om de tafel. Media schreven eerder al dat niets erop duidt dat een van de partijen bereid is concessies te doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen