Internationaal3 jan '22 10:43

Eerste vlucht Starship-raket van SpaceX heeft vertraging

Auteur: BNR Webredactie

De Starship-raket van SpaceX kan in januari niet van de grond, omdat er meer onderzoek nodig is. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA wil een belangrijke milieuevaluatie uitvoeren. Dat onderzoek duurt twee maanden langer dan gepland.

(Anirudh / Unsplash)

De milieuevaluatie duurde tot 31 december, maar is uitgesteld tot 28 januari. Het uitstel is een gevolg van discussies en vergaderingen. Ook stuurden ruim 18.000 burgers opmerkingen naar de toezichthouder.

De klok tikt, volgens ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg van Sterrenwacht Sonnenborgh Utrecht. 'Er was al vertraging vanwege productieproblemen met de motor. In 2023 gaat de Starship een rondje om de maan maken. En een jaar later gaat de raket dienen als maanlander voor de NASA. Die klok tikt door.'

Luister meer | De raarste uitspraken van Musk in 2021

Op naar Mars

Het wordt de eerste testvlucht van de Starship-raket. De raket zal in een baan om de aarde worden gebracht voor de test. Uiteindelijk moet de Starship astronauten naar de maan brengen. SpaceX wil de raket ook inzetten om de eerste mensen naar Mars te brengen.

Volgens ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg moet er nog veel gebeuren, voordat de raket zulke verre reizen kan maken. 'De raket moet nog een orbitale vlucht gaan maken, een rondje om de aarde. Een rondje om de maan is al weer een hele stap verder.'

Luister meer | Marsambities molensteen om nek van SpaceX


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen