Hoekstra: 'Het ministerschap is een enorm voorrecht'
De namen van het nieuwe kabinet zijn bekend. CDA-leider Wopke Hoekstra wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. En dat terwijl hij als minister van Financiën nog kwaad bloed wist te zetten bij een aantal Zuid-Europese landen, waaronder Italië. Italië-correspondent Pauline Valkenet: 'In diplomatieke kringen zijn ze Hoekstra zeker niet vergeten.’ 'Ik vind het een enorm voorrecht om dit straks te gaan doen', zegt Hoekstra.
‘Er ligt een grote verantwoordelijkheid om het ministerschap goed en adequaat in te vullen, maar daarnaast ga ik ook vol door met het partijleiderschap en als vicepremier heb ik hier nog een extra verantwoordelijkheid bij', zegt CDA-leider Wopke Hoekstra.
'Dat geeft een extra moeilijkheidsgraad. Maar juist in een tijd waarin het van groot belang is dat we als land en als CDA over de dijken heen kijken, moet ik dit juist gaan doen.' Hoekstra kijkt er 'zeer naar uit om daar invulling aan te geven'. 'Ook vind ik het een enorm voorrecht om dit straks te gaan doen', aldus Hoekstra.
Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. 'Heel veel grote problemen ontstaan in de eerste plaats internationaal, en vervolgens krijg je het nationaal allemaal op je bord', zegt de CDA-leider.
Als minister van Financiën wist Hoekstra in het verleden kwaad bloed te zetten bij een aantal Zuid-Europese landen, waaronder Italië. Zelf zegt Hoekstra dat hij met zijn Zuid-Europese collega's vaak 'zeer goede en persoonlijke relaties heeft gehad'. 'Als vrienden onder elkaar ben je ook weleens oneens, en daar moet je dan het gesprek over aan gaan, en daarbij helpen die persoonlijke goede relaties ook weer', aldus Hoekstra.
Onethisch gedrag
'Hoekstra heeft veel indruk gemaakt op de Italianen. Europa was bezig met een herstelfonds, maar hij was tegen extra financiële steun voor landen die zeer hard waren geraakt door de coronacrisis', zegt Italië-correspondent Pauline Valkenet.
Dus schreven Italiaanse burgemeesters een open brief aan de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung, waarin stond dat ze de Nederlandse politici niet solidair vinden en hun gedrag onethisch. Maar, zegt Valkenet, er zijn ook Italianen die zich de naam Hoekstra niet herinneren. 'Ze kennen hem niet als persoon, maar ze vinden wel dat de Nederlandse regering arrogant deed', aldus Valkenet.
Luister ook | Rutte ontvangt beoogde ministers en staatssecretarissen
Nieuwe president
In januari kiest het Italiaanse parlement een nieuwe president. Morgen wordt bekend wanneer dat precies zal gebeuren. 'Silvio Berlusconi zou het graag willen, maar hij wordt niet gezien als een zeer sterke kandidaat. Mario Draghi is verreweg de meest voor de hand liggende persoon, maar het is niet duidelijk of hij het wil en de vraag is ook wat er dan verder met de regering en de uitvoering van het herstelfonds zal gebeuren. Ook al was Hoekstra tegen, Italië is uiteindelijk toch de grootste begunstigde van het herstelfonds geworden, en kan 2 miljard euro krijgen', aldus Valkenet.