Internationaal3 jan '22 16:53

Vertrouwelijke schikking tussen Epstein en Giuffre wordt openbaar

Auteur: BNR Webredactie

In de aanklacht van Virginia Giuffre over seksueel misbruik tegen de Britse prins Andrew wordt vandaag een vertrouwelijke schikking openbaar gemaakt. Het gaat om een schikking tussen Giuffre en de overleden Jeffrey Epstein uit 2009. Via de openbaring van deze afspraken wil prins Andrew de zaak tegen hem stoppen.

Virginia Roberts Giuffre
Virginia Roberts Giuffre (Barry Williams / ZUMA Press Wire)

De schikking tussen Epstein en Giuffre betreft een geldbedrag en afspraken over wat er in de toekomst nog wel of niet mag gebeuren. Of Giuffre anderen mag aanklagen, zou ook in deze afspraken staan. De Britse prins Andrew hoopt hiermee dat de zaak tegen hem verworpen kan worden.

Lees ook | Ghislaine Maxwell schuldig bevonden

Slachtoffer of geldwolf?

Het gaat om een civiele rechtszaak. Als Giuffre in het gelijk wordt gesteld, gaat de prins niet de gevangenis in. Wel moet hij dan een schadevergoeding betalen. Prins Andrew denkt dat Giuffre uit is op geld. De reputatieschade voor het koningshuis en prins Andrew zelf is enorm. Het Britse volk staat cynisch tegenover de prins. Door de zaak zo snel mogelijk van tafel te vegen, hoopt het koningshuis de schade te beperken.

Hoe gaat het verder?

Vandaag wordt de schikking gepubliceerd. Morgen is er een virtuele zitting. Uit de zitting komt dan naar voren of de rechtszaak door kan gaan. De rechter kan dat besluit direct nemen, maar kan de beslissing ook dagen uitstellen.

Lees ook | 'Geen gehoor van Prins Andrew aan Amerikaanse justitie zo dom'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen