Internationaal5 jan '22 07:31Aangepast op 5 jan '22 11:17

Macron drijft ongevaccineerden verder in het nauw

Auteur: BNR Webredactie

De Franse president Macron wil ongevaccineerden in zijn land bewust dwars gaan zitten. Hij wil ze boos maken zodat ze alsnog een prik gaan halen. Zo kunnen ongevaccineerden vanaf half januari niet meer naar een restaurant. De oppositie heeft veel kritiek op zijn uitspraken. 'Het is wel iets wat bij Macron hoort', zegt Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma.

'Macron wil niet-gevaccineerden het leven zo zuur mogelijk maken, daar is hij in juli mee begonnen met het invoeren van de coronapas, nu met het 2G-beleid. Dat is voor hem de manier om ervoor te zorgen dat de laatste 5 miljoen Fransen zich laten vaccineren.' Hoewel de regering veel tegenwind krijgt met het invoeren van de coronapaswetgeving, kan Macron zijn zin wel doordrukken: 'daar zijn bepaalde methoden voor, maar het lijkt er op dat dat nu niet nodig is.'

Bijlsma doelt erop dat de oppositie weliswaar flink sputtert, maar over onvoldoende argumenten beschikt om Macron van zijn - nipte - parlementsmeerderheid voor zijn plannen af te houden. Het Franse parlement stemt binnenkort naar verwachting in met een wet die een vaccinatiebewijs vanaf halverwege januari verplicht voor restaurant- en cafébezoek, evenementen en het openbaar vervoer over langere afstanden. Macron kan ook bij de Fransen hoogstwaarschijnlijk wel op voldoende draagvlak rekenen: 90 procent van de Fransen heeft minimaal één prik gehad. 'Een overgrote meerderheid is vóór het vaccin.'

Macron zei in het bewuste vraaggesprek dat de regering ondanks het toenemende aantal coronabesmettingen vooralsnog geen nieuwe maatregelen neemt. Het land registreerde het laatste etmaal 271.686 besmettingen.

Lees ook | Ondanks record geen extra coronamaatregelen in VK

(ZUMAPRESS.com)

Lees ook | Frankrijk blijft optimistisch

Tweede termijn

Emmanuel Macron wil zich kandideren voor een tweede termijn als president van Frankrijk, zoals alom van hem wordt verwacht. De 44-jarige centrumrechtse politicus, sinds mei 2017 staatshoofd, zegt in een gesprek met de krant Le Parisien echter dat hij nog geen definitief besluit heeft genomen. Hij kijkt de toestand rond corona en persoonlijke en politieke omstandigheden nog even aan.

Als hij de stap zoals verwacht gaat zetten, neemt Macron het op tegen Valérie Pécresse van de republikeinen, maar kanonnen van uiterst rechts hebben wellicht meer vuurkracht. Marine Le Pen van Rassemblement National en Éric Zemmour van Reconquête (Herovering), die is veroordeeld voor het aanzetten tot rassenhaat, ambiëren het hoogste ambt ook. De Fransen gaan in april naar de stembus voor presidentsverkiezingen.

Storm van kritiek

Politieke tegenstanders van de Franse president Emmanuel Macron hebben felle kritiek geuit op zijn uitspraken over ongevaccineerde Fransen. Het staatshoofd heeft de krant Le Parisien verteld dat hij die landgenoten 'tot het eind' het leven zuur wil maken. 'Dat is de strategie.'

In het 67 miljoen inwoners tellende Frankrijk zijn ongeveer 5 miljoen mensen niet gevaccineerd tegen het coronavirus. De president wil de ongevaccineerden in het dagelijks leven beperkingen opleggen, onder meer door ze de toegang te ontzeggen tot restaurants, theaters en bioscopen.

Politieke rivalen van Macron reageren geërgerd op het interview. Marine Le Pen van het rechtse Rassemblement National verweet de president 'tweederangs burgers' te creëren. De uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon sprak over 'walgelijke' uitspraken en Damien Abad van Les Républicains zei dat de president blijk gaf van 'kinderachtig cynisme'.

De ophef komt op een gevoelig moment. De regering probeert nieuwe wetgeving door het parlement te loodsen die een vaccinatiebewijs verplicht voor restaurant- en cafébezoek, evenementen en het openbaar vervoer over langere afstanden. Een negatief testbewijs volstaat dan vanaf 15 januari niet langer om op veel plekken binnen te komen.

De discussie in het parlement over de wetgeving verloopt echter moeizaam en is herhaaldelijk stilgelegd. Het debat gaat woensdagmiddag verder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen