Internationaal6 jan '22 07:54

Politie doodt demonstranten in Kazachstan

Auteur: BNR Webredactie

De politie heeft tientallen demonstranten in de Kazakse stad Almaty doodgeschoten. De actievoerders probeerden volgens de politie overheidsgebouwen binnen te gaan, waarna agenten hen onder vuur namen. 'Afgelopen nacht hebben extremisten een aanval ondernomen op overheidsgebouwen en politieagenten. Tientallen aanvallers zijn geëlimineerd', aldus een woordvoerder van de politie.

Demonstrant voor het brandende gemeentehuis van Almaty
Demonstrant voor het brandende gemeentehuis van Almaty (Yerlan Dzhumayev/TASS)

Het is de derde dag van grootschalige protesten in Kazachstan. Getuigen van Reuters hoorden ook al schoten op het grootste plein in Almaty, de grootste stad van het land. Daar zouden militairen slaags zijn geraakt met demonstranten. In het hele land is het internet afgesloten en banken zijn uit voorzorg gesloten.

Kazachstan offline

Volgens het in Londen gevestigde NetBlocks, een groep die internetverbindingen monitort, was vrijwel heel Kazachstan donderdagochtend vroeg voor de tweede keer in korte tijd offline. In het land zijn hevige protesten die begonnen vanwege een, inmiddels ingetrokken, verdubbeling van de gasprijs. President Kassym-Jomart Tokajev kondigde de noodtoestand af en schakelde de hulp in van een door Rusland geleid militair bondgenootschap (CSTO). Wanneer en met hoeveel militairen dat bondgenootschap te hulp schiet is niet duidelijk.

Vliegveld weer ontzet

Demonstranten slaagden er woensdag gedurende enige tijd in het vliegveld van Almaty in bezit te nemen. Inmiddels hebben de autoriteiten de macht over het vliegveld weer terug, maar luchtvaartmaatschappijen in de regio hebben uit voorzorg besloten voorlopig niet naar de stad te vliegen. Een woordvoerder van Flydubai meldt dat vluchten donderdag zijn geannuleerd vanwege 'de situatie ter plaatse'.

Er zijn in Kazachstan de afgelopen dagen honderden arrestaties verricht en door de protesten zijn acht agenten en leden van de nationale garde omgekomen, 317 anderen raakten gewond. Ook onder de demonstranten zijn er doden en gewonden gevallen, maar het is niet duidelijk hoeveel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen