Internationaal7 jan '22 11:24

Orde Kazachstan hersteld, Russen nemen vliegveld in

Auteur: BNR Webredactie

De orde in Kazachstan is volgens president Kassym-Jomart Tokajev hersteld. De Kazachse staatstelevisie meldde vrijdag dat er in de grootste stad van het land, Almaty, de afgelopen dagen meer dan 3000 mensen zijn opgepakt. Zeker 18 politieagenten en leden van de nationale garde zouden bij protesten om het leven zijn gekomen, 748 anderen raakten gewond.

(Sputnik)

Russische militairen hebben het vliegveld van Almaty inmiddels ingenomen, melden Russische media. Sinds donderdag worden dag en nacht troepen ingevlogen vanuit Rusland. Volgens het Russische persbureau Tass werd donderdag tot diep in de nacht geschoten in het centrum van Almaty en zou het gebouw van een televisiezender in brand staan. Ook op vrijdagochtend melden journalisten dat er gevochten wordt in de stad.

Volgens de officiële cijfers zijn 26 'gewapende criminelen' door de autoriteiten om het leven gebracht. Donderdag meldde een woordvoerder van de politie al dat 'tientallen aanvallers werden geëlimineerd' nadat actievoerders probeerden overheidsgebouwen binnen te gaan.

Lees ook | Politie doodt demonstranten in Kazachstan

President Tokajev zal het land vrijdag toespreken, nadat het donderdag hulp kreeg van het door Rusland geleide militaire bondgenootschap (CSTO), dat zo'n 2500 troepen naar het Centraal-Aziatische land stuurde.

Rusland

Hoewel president Tokajev aangeeft dat de rust in het land is teruggekeerd, is het volgens Rusland-correspondent Joost Bosman nog maar de vraag of dat de komende dagen zo blijft. ‘Het is volstrekt onvoorspelbaar. De troepenzending vanuit Rusland zou ervoor kunnen zorgen dat het rustig blijft. Tegelijkertijd beschikken de opstandelingen beschikken nog steeds over wapens. Daarbij is het land zo groot en uitgestrekt, dat de onrust zomaar weer ergens de kop op kan steken.’

Wat gaat er de komende dagen gebeuren? Het is volstrekt onvoorspelbaar. De voormalig president moet zich uitspreken en dat is tot op heden nog steeds niet gebeurt. De vraag is: in hoeverre is hij nog aan de macht? Wellicht dat het met de troepenzending van het veiligheidspact weer rustig kan worden. Maar het land is zo groot en uitgestrekt dat de onrust overal zo de kop op kan steken.

De afgelopen dagen waren er protesten in meerdere steden in Kazachstan waarbij de nationale ordetroepen vaak hard ingrepen. De protesten braken uit nadat de prijs voor lpg werd verdubbeld op 1 januari. President Tokajev heeft dat teruggedraaid, maar de demonstraties gingen door en richtten zich steeds meer tegen de gevestigde politieke orde.

Woensdag trad de regering van Kazachstan af op aandringen van Tokajev. De eerste vicepremier werd interim-premier en de rest van het kabinet blijft in functie tot een nieuwe regering is gevormd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen