Internationaal8 jan '22 13:02Aangepast op 8 jan '22 21:48

Omikron teistert India, Modi voert campagne

Auteur: Mark van Harreveld

India bevindt zich in een spagaat: terwijl het aantal besmettingen met de omikron-variant explodeert sluit de overheid enerzijds deels het openbare leven, terwijl aan de andere kant politici campagne voeren voor de verkiezingen en massale bijeenkomsten organiseren. Het aantal coronadoden ligt nu op bijna een half miljoen, het aantal besmettingen bedraagt bijna 35,4 miljoen.

Verkiezingsbijeenkomst van premier Modi
Verkiezingsbijeenkomst van premier Modi (AP)

Het snel stijgende aantal coronagevallen heeft de federale regering en het bestuur van de deelstaten aangezet snel opnieuw een reeks beperkingen in te voeren. De avondklok is weer ingesteld en restaurants en bars draaien op halve capaciteit. Sommige deelstaten hebben scholen en bioscopen gesloten en grote bijeenkomsten moeten worden ingekrompen.

Verkiezingen

Tegelijkertijd zijn de politieke leiders van India druk bezig met campagne voeren in de aanloop naar de cruciale deelstaatverkiezingen. Niet zelden spreken ze daarbij volle bijeenkomsten van tienduizenden mensen toe, waarvan velen geen mondkapje dragen. Het doet denken aan vorig jaar toen er ook verkiezingsbijeenkomsten waren met grote menigten. Dat leidde tot een snelle verspreiding van de Delta-variant, die toen nog Indiase variant heette, tot massale sterfte en de ineenstorting van 's lands gezondheidsstelsel.

Op het hoogtepunt van die crisis stierven dagelijks meer dan 4.000 mensen en tussen maart en mei stierven minstens 200.000 mensen, een cijfer waarvan algemeen wordt aangenomen dat het zeer sterk onderschat is. Crematoria hadden geen plaats meer, op straat voor ziekenhuizen bedelden mensen om zuurstof.

Fragiel zorgstelsel

Hoewel de nieuwe variant volgens gezondheidsfunctionarissen minder sterfgevallen veroorzaakt, waarschuwen ze de impact van de omikron-variant niet te onderschatten. Het gezondheidssysteem is fragiel en ernstig beschadigd door de coronagolf van vorig jaar.

In totaal is het aantal nieuwe dagelijkse gevallen de afgelopen week bijna verviervoudigd. Het aantal ziekenhuisopnames neemt toe en medisch personeel in sommige staten is gevraagd de wintervakantie in te korten. In de steden is een massale toename te zien, waarbij Mumbai, de financiële hoofdstad van India, zijn eigen besmettingsrecord brak. In vijf staten waar verkiezingscampagnes worden gevoerd - Uttar Pradesh, Punjab, Uttarakhand, Goa en Manipur - is het aantal nieuwe gevallen van COVID-19 sterk gestegen.

Modi toch op campagne

De voorbije weken heeft premier Modi, net als tijdens de vorige golf vorig jaar, in verschillende steden grote bijeenkomsten toegesproken. Modi hield vooral grote rally's in Uttar Pradesh, de meest dichtbevolkte deelstaat van het land die door zijn Bharatiya Janata Party wordt geregeerd. Maar ook Modi's politieke tegenstanders voerden campagne alsof er geen Covid bestaat en vegen de vloer aan met de gezondheidsrichtlijnen.

Eerder deze week organiseerde de Congrespartij een marathon waarbij duizenden mensen zonder masker liepen en zo dicht op elkaar gepakt waren dat ze in elkaar zakten. De minister-president van New Delhi, Arvind Kejriwal, liep het virus op nadat hij zonder mondkapje verschillende politieke bijeenkomsten aanvoerde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen