'Londen lijkt over het ergste heen te zijn'
Boris Johnson nam een gok toen hij vorige maand besloot om ondanks scherp stijgende coronabesmettingen geen nieuwe beperkingen af te kondigen. De samenleving bleef open. Testen en boosters moesten het zware werk doen. Vandaag zijn er aanwijzingen dat hij goed gegokt heeft. 'Het lijkt in Londen alsof de stad over het ergste heen is', zegt Groot Brittannië-correspondent Lia van Bekhoven.
Volgens Van Bekhoven zijn de ziekenhuisopnames met 17 procent gedaald en daalt het aantal besmettingen voor de vijfde dag op rij. 'Ministers roepen dat Groot Brittannië 'opnieuw voorop loopt, de wereld zal laten zien hoe je de komende maanden uit de pandemie komt'.
Zorgcrisis duurt voort
Laat onverlet dat de crisis in de ziekenhuizen voortduurt, zij het in mindere mate dan eerst en minder dan gevreesd werd. Volgens Van Bekhoven wordt geschat dat tussen de 10 en 20 procent van de ziekenhuizen de toestroom niet aankan. 'Dan hebben we het over gevallen waar patiënten overlijden omdat ze negen uur in spoedopname zouden hebben gezeten zonder behandeld te zijn, zonder dat ze werden doorgestuurd omdat alle zorg in beslag was genomen door coronapatiënten.'
Taxi in plaats van ambulance
Volgens Van Bekhoven is het in grote delen van het land, en met name in het noord-westen, 'nog steeds beter een taxi te nemen naar een ziekenhuis als je denkt dat je een hartaanval hebt. Ambulances doen er ontzettend lang over, vaak rijden ze rondjes om het ziekenhuis omdat ze niet kunnen parkeren bij de ingang. Daar staat het vol met dubbel geparkeerde ambulances, patiënten kunnen niet worden uitgeladen, er is geen personeel om ze op te vangen. Die situatie geldt nog steeds, maar minder.'
Maar, zegt Van Bekhoven, de meeste zorginstellingen kunnen de toestroom aan. De angst dat er een zorginfarct zou komen, is afgenomen.