Internationaal11 jan '22 14:27

Amnesty vraagt Biden om gevangenis Guantanamo Bay te sluiten

Auteur: BNR Webredactie

Het is vandaag twintig jaar geleden dat de eerste gedetineerden aankwamen op de Amerikaanse militaire basis Guantanamo Bay in het zuidoosten van Cuba. Ondanks beloftes van meerdere presidenten om de gevangenis te sluiten, is Guantanamo Bay nog altijd geopend. Maar voor hoe lang? Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft president Joe Biden gevraagd om de gevangenis te sluiten.

(Zumapress.com / ANP)

Onrechtvaardigheid en marteling

'Het kamp Guantanamo Bay staat voor willekeur, onrechtvaardigheid en marteling', zei Sumit Bhattacharyya van Amnesty in Washington tegen persbureau DPA. Maar Guantanamo Bay sluiten is niet makkelijk. 'De Amerikanen weten niet wat ze met de gedetineerden aan moeten. Waar moeten ze heen als de gevangenis wordt gesloten? Een optie is de gevangenen naar een ander land brengen, maar landen zijn huiverig. Ook Nederland heeft weleens een verzoek gekregen. Er zijn weinig voordelen en veel nadelen en risico's', legt Amerikadeskundige Koen Petersen uit.

Bush, Obama, Trump en Biden, ze waren het allemaal van plan: Guantanamo Bay sluiten. Maar het is nog niet gelukt. Volgens Petersen zijn de risico's groot als Biden het kamp sluit. 'Als een gevangene uit Guantanamo Bay bij een aanslag betrokken raakt en een aanslag op Amerika pleegt, dan zijn de rapen gaar voor Biden', zegt Petersen.

Luister ook | 'Biden is zijn beloftes gewoon niet nagekomen'

Guantanamo Bay

Het detentiecentrum op Guantanamo Bay werd ingericht tijdens het presidentschap van Bush na de aanslagen van 11 september 2001. 'In totaal hebben er 800 mensen, uit onder andere Afghanistan, Saoedi-Arabië, Jemen en Pakistan, vastgezeten. Een groot deel van de gedetineerden werd vrijgelaten of is naar een ander land gestuurd om de straf uit te zitten, zoals naar Slowakije en Albanië. Het kamp telt nu nog 39 gevangenen.'

Om de gedetineerden vast te houden wordt veel geld uitgetrokken. 'Een gevangene op Guantanamo Bay kost meer dan een miljoen euro per jaar, terwijl een gevangene in Amerika ongeveer 80.000 euro per jaar kost.'

Luister ook | Amerika herdenkt bestorming Capitool


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen