Internationaal11 jan '22 12:00Aangepast op 11 jan '22 14:08

Geen zicht op doorbraak VS en Rusland over Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Amerikaanse en Russische onderhandelaars zijn na de gesprekken in Genève over de NAVO en Oekraïne geen stap dichter tot elkaar gekomen. De patstelling duurt daarmee voort. Volgens Rusland-correspondent Joost Bosman was er een klein lichtpuntje. ‘De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergey Ryabkov zei na afloop dat er nog twee andere gesprekken komen.’ Daarmee geeft Rusland aan voorlopig te willen blijven praten.

De Amerikaanse en Russische onderministers van Buitenlandse Zaken, Wendy Sherman en Sergey Ryabkov
De Amerikaanse en Russische onderministers van Buitenlandse Zaken, Wendy Sherman en Sergey Ryabkov

Rusland

In de gesprekken vraagt Rusland om in ‘gewapend beton gegoten’ garanties dat de NAVO niet verder naar het Oosten zal uitbreiden. Daardoor zou Oekraïne nooit lid kunnen worden van de NAVO. Bosman zegt dat dit een eis is waar niet aan voldaan kan worden. ‘Volgens de NAVO heeft ieder land het recht om zich aan te melden om lid te worden en daar gaat Rusland niet over.’

De afgelopen dagen zorgde deze eis ook in Noord-Europa voor veel ophef. Zweden en Finland zijn op dit moment geen lid van de NAVO, maar zien de mogelijkheid om lid te worden als een troefkaart tegen Rusland. Zou de NAVO voldoen aan de eis van Rusland, dan vervalt ook een mogelijk lidmaatschap van die landen. Ook eist Rusland dat de NAVO zijn militairen terughaalt uit de Baltische staten en Polen en dat er geen raketsystemen komen in Roemenië en Polen.

Luister terug | Twistappel Oekraïne doet koude oorlog herleven

Winnaar

Uiteindelijk heeft Rusland het meeste te winnen bij deze gesprekken, denkt Bosman. ‘Er zal waarschijnlijk weinig concreets uit deze onderhandelingen komen, maar Poetin kan laten zien dat hij weer op het hoogste niveau van het wereldtoneel staat. In een tweegesprek praat Rusland weer met Amerika over Europa. De huidige Russische autoriteiten denken in negentiende-eeuwse politiek van grootmachten.’ Door deze gesprekken voelt Rusland volgens Bosman dat er weer naar ze geluisterd wordt.

Luister terug | Ryabkov noemt gesprek met VS ‘verbijsterend’

Doorpraten

Woensdag zijn er gesprekken tussen Rusland en de NAVO in Brussel en donderdag binnen de OVSE. In deze gesprekken zal ook Europa voor het eerst mee kunnen praten. Ondertussen staan er volgens Westerse inlichtingsdiensten nog altijd tot wel honderdduizend Russische militairen aan de grens van Oekraïne. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergey Ryabkov waarschuwde gisteren dat als er niet aan de Russische eisen wordt voldaan, de veiligheid van het hele Europese continent in gevaar komt.

Luister terug | Vladimir Poetin is onvoorspelbaar voor het Westen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen