Internationaal12 jan '22 15:52Aangepast op 12 jan '22 17:35

VS komt met wetsvoorstel voor sancties tegen Rusland

Auteur: BNR Webredactie

De Democraten in de Amerikaanse Senaat presenteren woensdag een wetsvoorstel met sancties tegen Rusland, voor wanneer het land Oekraïne binnenvalt. Dat meldt The Washington Post.

Volgens de krant zullen deze ingrijpende sancties gevolgen hebben voor overheidsfunctionarissen, de legertop en belangrijke financiële instellingen in Rusland. De wet zal ook gevolgen hebben voor Russische bedrijven met beveiligde berichtensystemen die banken en andere financiële instellingen gebruiken voor de uitwisseling van belangrijke informatie.

Senator Menendez

Het initiatief komt van de Democratische senator Robert Menendez en bevat bepalingen om de Oekraïense veiligheid te versterken. Ze moedigen de Verenigde Staten ook aan zich te verzetten tegen het gebruik van Nord Stream 2, de gaspijpleiding die van Rusland naar Duitsland loopt. Deze leiding kan namelijk door Rusland gebruikt gaan worden als instrument tegen het westen.

Lees ook | 'Vladimir Poetin is onvoorspelbaar voor het westen'

Volgens The Washington Post wordt het wetsvoorstel gesteund door het Witte Huis en zijn tot zover enkele tientallen Democratische senatoren vóór. Wanneer de Senaat over het wetsvoorstel zal stemmen, is nog niet duidelijk.

Genève

Maandag spraken de onderministers van Buitenlandse zaken Wendy Sherman (VS) en Sergej Rjabkov (Rusland) met elkaar in Genève. Daar liet Rusland nogmaals weten niet van plan te zijn om Oekraïne binnen te vallen. De Verenigde Staten is daar nog niet van overtuigd.

NAVO

Woensdag zijn in Brussel besprekingen over de Oekraïense crisis gehouden tussen Rusland en de 30 NAVO-lidstaten, waaronder Nederland. De gesprekken volgen op de bespreking tussen de Verenigde Staten en Rusland gisteren in Genève. NAVO-topman Jens Stoltenberg zei na afloop dat het gesprek moeizaam is verlopen, maar dat er al winst is behaald door het feit dat beide partijen aan de onderhandelingstafel zaten. Er is afgesproken om vaker met elkaar om de tafel te gaan en de gesprekken voort te zetten. Volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg is dat heel goed nieuws.

Ook de NAVO heeft vandaag niet aan Rusland bevestigd dat Oekraïne geen NAVO-lid zal worden. 'Als die bevestiging er komt zullen de problemen aanzienlijk afnemen, maar dan heeft Rusland 'gewonnen'. De NAVO vindt het ook ontactisch, omdat er in principe geen landen van lidmaatschap worden uitgesloten. Het blijft een politiek wedstrijdje.'

Lees ook | Overleg Rusland-NAVO in Brussel van start


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen