Internationaal13 jan '22 06:24

VS willen nieuwe VN-sancties tegen Noord-Korea

Auteur: ANP

De Verenigde Staten willen dat de internationale gemeenschap nieuwe sancties oplegt aan Noord-Korea. De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Linda Thomas-Greenfield kondigde woensdagavond op Twitter aan dat haar land daartoe een voorstel indient. Noord-Korea heeft sinds september vorig jaar zes ballistische raketten afgevuurd, in strijd met resoluties van de VN-Veiligheidsraad, schrijft Thomas-Greenfield. De laatste twee lanceringen waren deze maand.

(AP Photo/Le Jin-man)

Eerder op woensdag kondigde de Amerikaanse regering al aan dat het sancties oplegde aan vijf Noord-Koreanen, een Rus en een Russisch bedrijf voor betrokkenheid bij het Noord-Koreaanse raketprogramma. Ze zouden Noord-Korea helpen bij het verkrijgen van onderdelen voor wapens.

Luister terug | Noord-Korea lanceert weer raket

De VN-Veiligheidsraad vergaderde maandag op verzoek van de permanente leden Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië over de lancering van vorige week. Ze riepen Noord-Korea op "om af te zien van verdere destabiliserende acties". Een dag later vuurde het dictatoriaal geregeerde Aziatische land opnieuw een raket af. Volgens het Noord-Koreaanse regime zou dat een hypersonische raket zijn geweest, die vijf keer sneller vliegt dan het geluid en daardoor nauwelijks is te onderscheppen.

Luister terug | Noord Korea vuurt raket af: Japan en de VS in overleg


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen