Internationaal14 jan '22 08:16Aangepast op 14 jan '22 09:24

Oekraïne-overleg mislukt, situatie wordt dreigend

Auteur: BNR Webredactie

De gesprekken tussen de NAVO, de Verenigde Staten en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa OVSE in Brussel over de crisis in Oekraïne hebben maar weinig opgeleverd. De vrees bestaat dat de situatie gaat escaleren. 'Het lijkt dat we naar een of ander militair optreden toe gaan,' zegt defensiespecialist Dick Zandee van het Clingendael Instituut.

Oekraïense militair aan het front in Avdiivka
Oekraïense militair aan het front in Avdiivka (ANP / AFP / Anatolii Stephanov)

Volgens Zandee hebben de gesprekken niets toegevoegd, hij vraagt zich af wat de Russische tactiek was: druk opvoeren? Was het stellen van onrealistische eisen een voorgekookt plan van de Russen? Zandee zegt dat de situatie gezien de Russische reactie na het overleg niet opgaat in de richting van de-escalatie. 'Het is buitengewoon verontrustend.'

Praten als beste uitkomst

De beste uitkomst van het overleg was dat beide partijen zouden blijven praten, wat op zich al een de-escalerend effect heeft, 'maar daar lijkt het niet op. We gaan de andere kant op, dit was niet verwacht, er is twijfel over de Russische tactiek, ze lijken niet te willen onderhandelen'. Wat er volgens de defensiespecialist staat te gebeuren? Zandee sluit niets uit: van groene mannetjes (als opstandelingen vermomde Russische militairen, red.) zoals die in 2014 op de Krim verschenen, tot een heuse Russische militaire invasie. 'Maar dat heeft internationale gevolgen. de Amerikanen hebben een enorm pakket aan sancties klaarliggen, maar ook andere landen zullen zich afvragen: wat is dit? De hele wereld zal positie moeten kiezen wanneer Rusland een ander land binnenvalt.'

'Het lijkt dat we naar een of ander militair optreden toe gaan'.

Los van de - volgens Zandee niet malse - sancties is er weinig dat het Westen kan doen in geval van een gewapend conflict. Oekraïne is geen NAVO-land en Biden zal geen Amerikanen laten sterven voor Oost-Oekraïne. 'Er gaan geen Amerikanen sterven voor Donbaz, de sancties zijn niet mals, wellicht komt er versterking van de Baltische staten en Polen. Aan Oekraïne zelf valt moeilijk iets te doen behalve wapenleveranties en advies.'

Nord Stream

Een Republikeins voorstel om sancties in te stellen tegen de gaspijpleiding Nord Stream 2 heeft het niet gehaald in de Amerikaanse Senaat. Om verder te kunnen met het wetsvoorstel waren zestig voorstemmen nodig, maar het aantal senatoren dat zich achter het plan van de conservatieve Ted Cruz schaarde bleef steken op 55.

De leiding Nord Stream 2, die van Rusland naar Duitsland gaat, is al lange tijd omstreden. De Amerikanen vrezen dat Rusland zijn greep op Europa versterkt met het infrastructuurproject. De VS zijn ook bezorgd om de gevolgen voor Oekraïne. Dat land verdient nu nog aan de doorvoer van gas via andere Russische pijpleidingen die over Oekraïens grondgebied lopen, maar doordat Nord Stream 2 door de Oostzee gaat loopt het buurland deze inkomsten mis.

Het Witte Huis steunt wel een Democratisch voorstel voor eventuele sancties tegen Nord Stream 2, die pas van kracht worden als de spanningen tussen Rusland en Oekraïne escaleren. Het is nog niet bekend wanneer de Senaat over dat voorstel stemt.

Oekraïense ministeries gehackt

De websites van verschillende Oekraïense ministeries zijn vrijdag gehackt. Bezoekers van de sites van onder meer het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Buitenlandse Zaken zien een boodschap in het Oekraïens, Russisch en Pools waarin staat dat de persoonsgegevens van alle Oekraïense burgers zijn gewist op de computers van de instanties en dat ze openbaar zullen worden gemaakt.

Wie er achter de aanvallen zitten is onbekend. De boodschap eindigt met de cryptische mededeling dat het gaat om wraak voor 'Wolynië, de Organisatie van Oekraïense Nationalisten, het Oekraïense Verzetsleger, Galicië, Polesië en de historische landen'. Wolynië, Galicië en Polesië zijn regio's in de grensgebieden tussen Oekraïne, Polen, Belarus en Rusland. De Organisatie van Oekraïense Nationalisten en het daaruit voortkomende Oekraïense Verzetsleger waren extreemrechtse organisaties voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen