Internationaal13 jan '22 13:00

Nieuwe regels moeten Europese Unie miljarden extra opleveren

Auteur: BNR Webredactie

Door de invoering van nieuwe Europese belastingen en heffingen hoopt de Europese Commissie miljarden euro's per jaar extra op te halen. Het grootste deel van dit geld moet komen van een uitbreiding van het EU-emissiehandelssysteem. Naast de uitbreiding van het EU-emissiehandelssysteem, wordt er ook een nieuwe CO2- grensheffing ingevoerd en een nieuw minimumtarief voor winstbelasting van grote multinationals.

(Olivier Matthys / POOL / AFP)

Donderdag komt de Begrotingscommissie van het Europees Parlement bijeen om de drie voorgestelde nieuwe inkomstenbronnen te bespreken. 'De Europese Unie krijgt eigenlijk steeds meer taken toebedeeld', zegt Europa-correspondent Stefan de Vries. 'Dan is er ook meer geld nodig. Het gaat vaak om dingen die de lidstaten liever zelf zouden willen doen, maar waar ze geen geld voor hebben of er niet voor willen betalen.'

Er gaat onder andere meer geld naar Erasmus+, het programma voor onderwijs en jeugdzaken. Een ander doel van het geld is de Connecting Europe Facility (CEF), de pot voor het versnellen van investeringen in vervoer, energie en digitale infrastructuur.

EU-emissiehandelssysteem

'Er is al een levendige handel in emissierechten, er moet alleen meer geld uit gaan komen', zegt De Vries. 'Het EU-emissiehandelssysteem is een middel om te zorgen dat producenten wereldwijd schoner gaan produceren. Een geldbron is het Mechanisme voor Koolstof Grenscorrectie, waardoor producenten of importeurs van buiten de EU ook koolstofcertificaten moeten kopen om de vervuiling die zij buiten de EU veroorzaken, te corrigeren in de EU. De kosten hiervoor gaan omhoog.'

Ook zorgt het nieuwe minimumtarief voor winstbelasting van grote multinationals wereldwijd voor extra inkomsten. Een kwart daarvan gaat direct naar de Europese Unie.

Luister ook | BNR Europa | #45 Gas en kernenergie: Voorlopig groen licht voor grijs gebied


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen