Internationaal14 jan '22 10:01

Spindoctor Johnson zegt sorry

Auteur: BNR Webredactie

De voormalige chef Communicatie van de Britse premier Boris Johnson biedt excuses aan voor een feestje dat vorig jaar ter ere van zijn vertrek werd gehouden in de tuin van Johnsons ambtswoning aan de vooravond van de begrafenis van prins Philip. Het land was toen in lockdown en officieel in rouw vanwege het overlijden van de echtgenoot van koningin Elizabeth.

Muurschildering van Johnson als Pinokkio
Muurschildering van Johnson als Pinokkio (Flickr / Matt Brown)

Spindoctor James Slack zegt vrijdag in een verklaring dat hij spijt betuigt voor de 'woede en pijn' die de bijeenkomst op 16 april heeft veroorzaakt, meldt Sky News. Volgens Britse media waren ongeveer dertig mensen bij het feestje in de tuin van Downing Street 10, waarbij werd gedanst en gedronken. Johnson zelf verbleef volgens zijn woordvoerder buiten Londen.

Luister ook | EU onderhandelt met nieuwe Brexit-minister Liz Truss

Roep om aftreden zwelt aan

Het is de zoveelste onthulling over feestjes van de entourage van de premier, die eerder deze week excuses aanbood voor een feest in de tuin van de ambtswoning op 20 mei 2020. De roep om zijn aftreden wordt almaar groter, niet alleen de oppositie eist zijn vertrek, ook sommige partijgenoten van de conservatieve bewindsman hebben hun buik vol van ‘partygate’.

Zo'n vijf Tory-parlementariërs riepen Johnson op af te treden. Om de premier te kunnen vervangen, moeten 54 conservatieve parlementariërs het vertrouwen in hem opzeggen. Zij kunnen een brief sturen naar het zogeheten 1922 Committee van hun partij. Bridgen heeft dat naar eigen zeggen gedaan.

Luister ook | Zijn de dagen van Boris Johnson als premier geteld?

Saillante details

De Britse media smullen van de soms opmerkelijke details over het feestje op 16 april. Zo zou iemand met een koffer drank zijn gaan halen, vreesde een aanwezige dat er te veel wijn over een vloerkleed was gemorst en zou een medewerker de schommel van Johnsons zoon Wilfred in de tuin hebben gesloopt. De reeks bijeenkomsten worden onderzocht door topambtenaar Sue Gray, volgende week rapporteert zij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen