Internationaal14 jan '22 16:07

Duitse regering dreigt met verbod op gebruik Telegram

Auteur: BNR Webredactie

In Duitsland communiceren radicale antivaxers en aanhangers van complottheorieën veel via Telegramkanalen. Het aantal doodsbedreigingen en plannen voor aanslagen neemt dusdanig toe, dat minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser de Telegram-app dreigt te verbieden. 'Het conflict is een principieel debat van vrijheid van meningsuiting versus veiligheid', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

(ANP / Imago Stock & People GmbH)

'Wat je ziet is dat in steden in Oost-Duitsland bijna elke avond demonstraties zijn tegen het coronabeleid van de regering. Gisteravond zijn er nog 45 mensen opgepakt die bij een ziekenhuis demonstreerden, en Telegram is echt hun kanaal', vertelt Marseille.

Extremistische groepen

Op Telegram gaan veel extremistische berichten rond in groepen met honderdduizenden leden. Zo worden er doodsbedreigingen geuit naar politici, maar worden er ook een boel berichten met antisemitische inhoud verspreid. Een voorbeeld van één van deze aanstichters is ex-kok Attila Hildmann. 'Hij is de afgelopen jaren overgegaan naar extreem rechts en heeft een Telegramgroep van een paar honderdduizend leden. Hij deelt regelmatig antisemitische extreemrechtse berichten, wordt nu ook gezocht door de politie en is naar Turkije gevlucht. Dit is in Duitsland hét voorbeeld hoe zo'n kanaal een community opgehitst kan worden om concrete acties te ondernemen. Illustratief voor het giftige klimaat is de moord op CDU-politicus Walter Lübcke zeer recent vermoord vanwege zijn opmerkingen over het toelaten van migranten in Duitsland, dat is het klimaat.'

Luister ook | 500 miljoen actieve gebruikers voor Telegram

Optreden

Optreden tegen Telegram is moeilijk, volgens Marseille. Eerder was er een waarschuwingsbrief van justitie naar buiten gebracht, maar die lijkt niks opgeleverd te hebben. 'Telegram is een berichtendienst die opgestart is door Russen, die vanaf het begin hebben gezegd dat ze een kanaal wilden openen waar iedereen - ongeacht wat hij wil zeggen - zijn mening kwijt kan.' Een echt verbod op de app zal moeilijk worden. 'Maar met het dreigen van het verbod wil de Duitse regering eigenlijk zeggen dat ze er te weinig invloed op hebben, maar dat het wel de maatschappij ontwricht. Daarom willen ze er dus wel een debat over voeren.'

De eerste route die de Duitse regering voor ogen heeft, is via Brussel de wetgeving zó opzetten, dat Telegram de verantwoordelijkheid voelt en de hatespeech zal weghalen. Volgens Marseille is het conflict een 'principieel debat van vrijheid van meningsuiting versus veiligheid'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen