Internationaal16 jan '22 10:30Aangepast op 17 jan '22 06:26

Novak Djokovic heeft Australië verlaten

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Servische tennisser Novak Djokovic mag niet in Australië blijven en kan zijn titel op de Australian Open dus niet verdedigen. Zondagmiddag plaatselijke tijd werd het beroep van de nummer 1 van de wereld verworpen door het federale gerechtshof in Melbourne. Djokovic raakt nu zijn visum definitief kwijt en moet het land uit. Hij is inmiddels vertrokken.

Supporters van Novak Djokovic met Servische vlaggen voor het gerechtsgebouw in Melbourne
Supporters van Novak Djokovic met Servische vlaggen voor het gerechtsgebouw in Melbourne (ANP / AFP / Michael Erreye)

Luister ook | Opinie | Australisch putdeksel

De beslissing van de drie rechters was unaniem, zei voorzitter James Allsop. Het gerechtshof deed zondag alleen een korte, mondelinge uitspraak. Het volledige oordeel op schrift verschijnt 'zo snel mogelijk in de komende dagen'. Allsop benadrukte dat het hof een beoordeling had gemaakt van de gang van zaken. 'We hebben gekeken of de beslissing van de overheid irrationeel of juridisch onjuist was'. Daar was volgens de drie rechters geen sprake van en dus moet Djokovic het land uit.

Soap

Zo komt een einde aan een soap die bijna twee weken duurde. Djokovic was op 4 januari met een medische vrijstelling op zak in het vliegtuig naar Australië gestapt, maar bij aankomst werd zijn visum ingetrokken. De Serviër had zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus en kon niet bewijzen waarom hij een medische vrijstelling had gekregen.

De Serviër stapte naar de rechter en die bepaalde maandag dat Djokovic mocht blijven. De tennisser ging meteen de baan op om te trainen, nadat hij dagenlang opgesloten had gezeten in een immigratiehotel met asielzoekers.

Lees ook | Australië trekt visum tennisser Novak Djokovic alsnog in

Ministeriële bevoegdheid

Minister Alex Hawke van Immigratie besloot vrijdag echter gebruik te maken van zijn bevoegdheid en trok het visum van de tennisser alsnog in. Volgens Hawke vormde de ongevaccineerde Djokovic een gevaar voor de Australische bevolking, onder meer door het signaal dat de Serviër had afgegeven door zich niet te laten vaccineren. Djokovic schakelde het federale gerechtshof in om de zaak opnieuw te bekijken, maar hij kreeg daar geen gelijk. Na een zitting van ruim 5 uur, die via een livestream door meer dan 85.000 mensen werd gevolgd, kreeg de twintigvoudig grandslamkampioen te horen dat de beslissing van de minister blijft staan. Dat betekent dat Djokovic het land uit moet.

Maandag start Australian Open

De Australian Open begint maandag. Djokovic werd donderdag ondanks zijn juridische strijd met de Australische overheid 'gewoon' meegenomen in de loting en in de eerste ronde gekoppeld aan landgenoot Miomir Kecmanovic. Hij zou maandagavond de laatste partij van de dag in de Rod Laver Arena spelen, zo bleek uit het speelschema dat zo'n 1,5 uur voor de uitspraak van de rechters dan eindelijk werd gepubliceerd. De Serviër, die in Melbourne zijn 21e grandslamtitel hoopte te pakken en zo alleen recordhouder te worden, moet echter al voor de start van het toernooi naar huis.

Djokovic deelt het record met Roger Federer en Rafael Nadal. De Zwitser ontbreekt vanwege fysieke problemen in Melbourne, maar de Spanjaard doet wel mee. Nadal behoort weliswaar niet tot de topfavorieten, maar krijgt door het afhaken van Djokovic wel als enige de kans om in de komende twee weken nummer 21 binnen te halen.

Lucky loser

De organisatie van de Australian Open "respecteert" de beslissing van het federaal gerechtshof in de zaak die Novak Djokovic had aangespannen. Dat staat in een korte verklaring van de Australische tennisbond, organisator van het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

'Tennis Australia respecteert de beslissing van het federale gerechtshof. In lijn met de regels van de grandslams wordt de nummer 1-positie in de loting nu ingevuld door een lucky loser. We kijken uit naar een goede en spannende Australian Open 2022 en wensen alle deelnemers veel succes.'

Djokovic, negenvoudig winnaar van de Australian Open, was als nummer 1 van de wereld ook als eerste geplaatst in Melbourne. Zijn visum is echter ingetrokken en dus kan de Serviër niet meedoen. De Italiaanse 'lucky loser' Salvatore Caruso neemt de plek van Djokovic in het speelschema over. Caruso, de nummer 150 van de wereld, was in de laatste ronde van de kwalificaties blijven steken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen