Internationaal16 jan '22 11:38Aangepast op 16 jan '22 11:56

Partygate: bye bye, Boris?

Auteurs: BNR Webredactie en Mark van Harreveld

Boris Johnson moet 'leiding geven of opzij stappen'. Dit heeft het invloedrijke conservatieve parlementslid Tobias Ellwood tegen de BBC gezegd. De leider van de Conservatieve Partij Oliver Dowden vindt echter dat Johnson premier moet blijven. Johnson ligt zwaar onder vuur sinds de barrage aan onthullingen over feestjes in zijn ambtswoning tijdens de lockdown.

Image
(Ioannis Alexopoulos/LNP/Shutterstock)

Lees terug | Johnson zegt sorry tegen Queen Elisabeth

Boze kiezers

Dit weekeinde zijn veel parlementsleden in hun kiesdistricten geweest en namen honderden boze kiezers contact met hun parlementsleden op. De regering heeft er bij de bevolking op aangedrongen een oordeel op te schorten in afwachting van het onderzoek van topambtenaar Sue Gray. Conservatief parlementslid Andrew Bridgen zei echter dat hij niet op de uitkomst van Gray's onderzoek hoeft te wachten om te weten dat de premier 'de morele autoriteit om het land te leiden heeft verloren'.

Bridgen is het vijfde conservatieve parlementslid dat publiekelijk verklaart het vertrouwen in Johnson te hebben opgezegd in een brief aan de voorzitter van het Comité 1922. Dat is het orgaan dat de leiderschapsverkiezing van de Tories organiseert. Vierenvijftig Conservatieve parlementsleden moeten zo'n brief schrijven om een stemming te forceren.

Lees terug | Spindoctor Johnson zegt sorry

Partijleiding achter Johnson

Partijleider Oliver Bowden van de Conservatieve Partij vindt echter dat Boris Johnson premier van het Verenigd Koninkrijk moet blijven. Tegen de BBC zei Dowden te verwachten dat de regering nu 'maatregelen neemt tegen de feestjes'. Hij neemt genoegen met de excuses van Johnson. 'Dit soort zaken wil ik helemaal niet bagatelliseren en wat we hebben gezien was helemaal verkeerd', aldus Dowden. 'Ik werd er woedend door, mijn kiezers ook. Het hele land was woedend.'

Volgens Dowden is het goed dat Johnson zijn excuses heeft aangeboden. De leider van de Tories denkt dat Johnson nog de juiste man is om premier te blijven, maar moet hij nu wel met concrete stappen komen om het probleem op te lossen. 'Het is goed dat de premier zei dat dit tot de bodem wordt uitgezocht. Hij wil ervoor zorgen dat de cultuur waardoor dit heeft kunnen gebeuren wordt aangepakt.'

Luister terug | EU onderhandelt met nieuwe Brexit-minister Liz Truss

Is het genoeg?

Of dit voldoende is om de storm van verontwaardiging te doen liggen, valt nog te bezien. Het laatste conservatieve parlementslid dat opriep tot Johnsons aftreden is de oud-minister van Jeugdzaken Tim Loughton die zei dat Johnsons positie nu 'onhoudbaar' was. 'Obfuscation, prevarication and evasion have been the order of the day when clarity, honesty and contrition was what was needed and what the British people deserve', schreef Loughton in een Facebook post.

Ongeschikt

Net als Loughton is ook Ellwood oud-minister, zij het van Defensie en niet van Jeugdzaken. Ellwood is bovendien ook nog eens de voorzitter van het Defensie Select Comité. In de aanloop naar de verontschuldiging van Johnson op woensdag zei de Ellwood dat Johnson 'enig berouw' moest tonen en greep op de situatie moest krijgen - anders zou hij 'uit zijn ambt' worden gezet. Een ander oud-minister zei tegen de BBC: 'Johnson is er geweest. Als je als chief whip naar hem zou kijken, zou je zeggen dat hij ongeschikt is voor andere regeringsfuncties. Je zou hem geen onderminister maken, hij werkt niet hard genoeg.'

Luister terug | Zijn de dagen van Boris Johnson geteld?

Volle inbox

Een ander hooggeplaatst Tory-parlementslid zei: 'Er heerst veel scepsis over het feit dat er iemand klaar is om de teugels in handen te nemen. Dat geeft Boris tijd. Maar hij moet dat niet verwarren met een nieuwe kans.' Volgens de BBC zeiden sommige Tory-parlementsleden dat hun inbox volliep nadat No 10 zich bij de koningin verontschuldigde voor twee personeelsfeesten op de avond voor de begrafenis van de hertog van Edinburgh.

Een hooggeplaatst conservatief parlementslid vertelde de BBC dat ze meer dan 200 boze e-mails hadden ontvangen over de feestjes, met slechts vijf berichten ter ondersteuning van de premier. 'Veel collega's geloven nu dat Boris bij de volgende algemene verkiezingen geen leider meer zal zijn. Voor velen van ons voelt dit als terminaal', zei het parlementslid. 'De inbox is slecht, echt slecht' , verzuchtte een ander conservatief parlementslid.

Luister terug | Boris Johnson: sorry voor lockdownfeest

Onaanvaardbaar

Volgens Labourleider sir Keir Starmer is het nu in het nationaal belang dat de premier aftreedt, nu hij zijn 'morele autoriteit' had verloren. De Liberaal-Democraten en de SNP riepen Johnson ook op om af te treden nadat hij had toegegeven dat hij op 20 mei 2020 tijdens de lockdown een borrel had bijgewoond in de tuin van Downing Street. De premier zei daarover dat hij 'impliciet geloofde dat dit een werkgebeurtenis was'.

'Het is helder wat er aan de hand is. Er werd op grote schaal gefeest. De feiten spreken voor zich', zei Starmer. 'Toen ik dit voor het eerst voorlegde aan Johnson verzekerde hij mij dat er geen feestjes waren. Na de eerste video zei hij dat hij er pas net van had gehoord en vorige week werd bekend dat hij bij een van de feestjes was. Toen zei hij dat hij niet doorhad dat het een feestje was'.

In een gesprek met BBC's Politics North noemde de minister voor Pensioenen Guy Opperman het gedrag van Johnson 'onaanvaardbaar'. Het conservatieve parlementslid zei dat hij bijzonder geëmotioneerd was over het feest dat op 20 mei in de tuin van Downing Street werd gehouden. Opperman kon rond die tijd door de lockdownmaatregelen niet bij zijn vrouw en tweeling zijn toen zij in het ziekenhuis lagen. De tweeling stierf vervolgens kort na de geboorte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen