Internationaal15 jan '22 11:31

Pyongyang vuurt raketten af, derde keer alweer dit jaar

Auteur: BNR Webredactie

Noord-Korea heeft vrijdag twee raketten afgevuurd vanuit een treinwagon, zo melden de Noord-Koreaanse staatsmedia. Naar verluidt betreft het twee ballistische raketten, het is de derde test deze maand al. Dinsdag claimde Pyongyang met succes een hypersonische raket te hebben getest.

(AP)

Volgens het Koreaanse Centraal Nieuwsagentschap (KCNA) was de test van vrijdag bedoeld om de 'bekwaamheid' van het 'spoorweg-rakettenregiment van de provincie Noord-Fyongan' te controleren en te beoordelen. Het is niet voor het eerst dat Noord-Korea raketten lanceert vanuit een treinwagon, afgelopen september voerde het een soortgelijke test uit.

Luister terug | Noord-Korea lanceert weer raket

Volgens het KCNA stonden de lanceringen onder supervisie van bevelvoerende officieren van het Koreaanse Volksleger en leidinggevende functionarissen van de Academie voor Defensiewetenschappen. 'Het regiment ontving vrijdagochtend de vuurkrachtopdracht van de Generale Staf en trof het gestelde doel in de Oostzee van Korea (de Japanse Zee, red.) nauwkeurig met twee tactische geleide raketten', aldus de verklaring van het KCNA.

Volgens het Zuid-Koreaanse militaire opperbevel hadden de projectielen een bereik van ongeveer 430 kilometer en haalden ze een hoogte van ongeveer 36 kilometer. Een dag na de test van dinsdag kondigden de Verenigde Staten sancties aan tegen acht Noord-Koreaanse en Russische personen en instanties wegens steun en deelname aan de ballistische raketprogramma's van Pyongyang.

Luister terug | Noord Korea vuurt raket af: Japan en de VS in overleg

Recht op defensie

Eeen woordvoerder van het Noord-Koreaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken hekelde vrijdag de Amerikaanse opstelling tegenover de Noord-Koreaanse wapenontwikkeling: 'Als de VS een dergelijke confronterende houding aanneemt, ziet de Democratische Volksrepubliek Korea zich gedwongen er krachtiger en assertiever op te reageren.' In een verklaring van het KCNA verdedigde de woordvoerder het recht van het land om zijn defensie te versterken. Hij zei dat de 'recente ontwikkeling van een nieuw type wapen slechts deel uitmaakte van zijn inspanningen om zijn nationale defensiecapaciteit te moderniseren'.

Raketten in de wacht

Volgens universitair hoofddocent Internationale Studies Leif-Eric Easley van de Ewha Womans Universiteit in Seoel lijkt Pyongyang een signaal te geven 'dat het niet genegeerd zal worden en op druk met druk zal reageren'. 'Noord-Korea probeert de regering Biden in de val te laten lopen,' zei Easley. 'Het heeft raketten in de wachtrij staan die het hoe dan ook wil testen en reageert op Amerikaanse druk met extra provocaties in een poging concessies af te dwingen.'

Lees terug | VS willen nieuwe sancties tegen Noord-Korea

Blinken compromisloos

Volgens het internationale recht mag Pyongyang geen ballistische raketten en kernwapens testen, maar het regime laat zich daar weinig aan gelegen liggen en gaat gewoon door met de ontwikkeling ervan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, betoonde zich vrijdag compromisloos. Na een telefoongesprek met zijn Zuid-Koreaanse collega Chung Eui-yong veroordeelde Blinken de Noord-Koreaanse proeven en herhaalde hij dat Washington zich 'onvoorwaardelijk' inzet voor de verdediging van Zuid-Korea.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen