Internationaal17 jan '22 07:55

Franse presidentskandidaat Zemmour wacht op vonnis

Auteur: BNR Webredactie

De controversiële Franse presidentskandidaat Eric Zemmour krijgt vandaag te horen of hij gestraft wordt voor zijn uitspraken over minderjarige asielzoekers. Zo zei hij onder meer dat niet-begeleide minderjarige asielzoekers naar Europa komen 'om te stelen, te moorden en te verkrachten, meer niet'. 'Hij slaagt er niet in het electoraat van Marine le Pen aan te spreken', zegt Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma.

Zemmour deed zijn provocerende uitspraken in een actualiteitenprogramma in september 2020 na een aanslag op de voormalige redactie van Charlie Hebdo door een Pakistaanse man die had gelogen over zijn leeftijd om Frankrijk binnen te komen. De discussie laaide op over wat te doen met alleenstaande migranten die liegen over hun leeftijd om een verblijfsvergunning te krijgen.

Populair

Die zaak is heel groot geworden, steeds meer partijen sloten zich aan en het Openbaar Ministerie eiste 10.000 euro boete. 'Zemmour volhardde in zijn uitspraken, hij gebruikte woorden als 'invasie', we gaan vandaag horen wat er uitkomt.' Heel Frankrijk volgt deze zaak, Zemmour wil immers de volgende Franse president worden. Aanvankelijk had hij de wind mee en ging hij als een speer in de peilingen in oktober, zegt Bijlsma. 'Nu is hij gestagneerd en loopt zelfs wat terug.' Met 12 á 13 procent van de stemmen moet hij genoegen nemen met een vierde plaats, achter Macron en FN-voorvrouw Marine le Pen.

Luister terug | Immigratie staat bovenaan Franse agenda

Concurrentie

Zemmours boodschap vindt maar beperkt ingang bij het electoraat wat misschien te maken heeft met zijn onverzoenlijke en radicale uitspraken: zo wil hij een verbod op niet-Franse voornamen en hoofddoeken. En er is volgens Bijlsma 'een ander aanbod' in de vorm van Marine le Pen. Zij trekt de lager opgeleiden, terwijl Zemmour het beter doet bij de hoger opgeleiden, maar 'het lukt hem niet het electoraat van Le Pen aan te boren'.

Luister terug | Opinie | Vitriool

Gerelateerde artikelen