Internationaal17 jan '22 17:19Aangepast op 17 jan '22 18:19

'Engeland lacht niet meer met, maar om Johnson'

Auteur: BNR Webredactie

De verboden feestjes stapelen zich op en het onderzoek loopt nog, maar Boris Johnson trekt alle registers open om aan te blijven als premier van het Verenigd Koninkrijk. De vraag is alleen of dat een reëel scenario is. 'Afgelopen weekend stonden tientallen mensen met blonde pruiken en donkere maatkostuums voor de poorten van Downing Street. Je bent je kiezers kwijt als ze niet meer met maar om je lachen', zegt correspondent Lia van Bekhoven.

Volgens Van Bekhoven begint het geduld nu wel aardig op te raken. 'De consensus binnen de fractie is dat premier Johnson zijn langste tijd heeft gehad in Downing Street. 40 procent van de conservatieve partijleden vindt dat hij moet aftreden. De meerderheid van de fractie is het hier ook mee eens, maar er is nog onenigheid over hoelang Johnson nog kan aanblijven. Weken of maanden? Momenteel loopt er nog een onderzoek, en iedereen wacht op de uitslag die eind van deze week of volgende week zal komen', zegt correspondent Lia van Bekhoven.

'Engeland lacht niet meer met, maar om Johnson'
'Engeland lacht niet meer met, maar om Johnson' (Tolga Akmen / AFP / ANP)

Johnson wordt niet meer serieus genomen, volgens Van Bekhoven. 'Een commentator zei: je bent je kiezers kwijt als ze niet meer met maar om je lachen. En dat is volgens mij nu aan de hand. Afgelopen weekend stonden tientallen mensen met blonde pruiken en donkere maatkostuums voor de poorten van Downing Street.'

Luister ook | Partygate: bye bye, Boris?

Operatie 'Red Meat'

Johnson zelf zit ook niet stil. Vandaag is de premier begonnen met zijn tegenoffensief. 'De komende dagen komt Johnson met een serie populistische maatregels, zoals het inzetten van het leger bij het terugduwen van boten met migranten, maar daarnaast ook het bevriezen van kijk- en luistergelden van de publieke omroep BBC. Het is allemaal deel van wat Johnson de operatie 'Red Meat' noemt, maar sommige kranten spraken al van operatie 'Dead Meat'. Of zijn strategie voldoende is om het tij te keren, moet nog blijken', aldus Van Bekhoven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen