Internationaal17 jan '22 06:48

Europese ministers van Financiën bespreken vandaag begroting

Auteur: BNR Webredactie

De ministers van Financiën uit de Eurozone komen vandaag in de Eurogroep bijeen in Brussel. Het economische beleid van de Eurozone staat op de agenda. De vergadering gaat vooraf aan de Raad voor Economische en Financiële zaken die morgen plaats zal vinden. Het is de eerste keer dat minister Kaag hierbij aanschuift.

De belangrijkste vraag volgens Europa-correspondent Stefan de Vries is: hoe gaat het met ons, de Eurolanden? Europa heeft een zware tijd achter de rug, de begrotingsregels zijn tijdelijk opgeschort, nu wordt er overgeschakeld op een nieuwe tijd. Volgens De Vries wordt er ook gesproken met de hoofdeconoom van de OESO, maar is toch wel het belangrijkste evenement dat er maar liefst acht nieuwe ministers van Financiën zijn. Waaronder die van Duitsland en Nederland.

Ruimhartiger begrotingsbeleid?

Er wordt ook gesproken over de begrotingsregels: zijn die nog altijd in marmer gehouwen of komt er meer flexibiliteit? Een begrotingstekort van maximaal 3 procent en een staatsschuld die niet hoger is dan 60 procent, landen als Frankrijk en Spanje hopen op wat meer coulance en kijken daarbij geïnteresseerd naar Nederland. Dat geldt als de aanvoerder van de 'Vrekkige Vier', gehoopt wordt dat minister Kaag wat ruimhartiger zal zijn en dat er meer ruimte is zal zijn voor Europese investeringen. 'Kaag wordt toch wel gezien als iemand met een hele diepe portemonnee.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen