Internationaal19 jan '22 11:26

Lot premier Johnson aan zijden draadje

Auteur: BNR Webredactie

Het wordt weer een spannende dag voor de Britse premier Boris Johnson nu een groep conservatieve parlementariërs hem uit het zadel probeert te wippen omdat hij volgens hen niet kan aanblijven na de rel over borrels in Downing Street 10 tijdens lockdowns. Britse media speculeren dat er voldoende parlementsleden kunnen zijn om de fractie te dwingen een vertrouwensstemming over Johnson te houden. 'Hij wordt van alle kanten belaagd', zegt correspondent Lia van Bekhoven.

(ANP / AFP / Ian Vogler)

Zoeken naar 54 boze parlementariërs

Volgens de regels van de partij moeten nu 54 van de 360 conservatieve afgevaardigden een verzoek voor een stemming indienen bij het partijbestuur. De groep die Johnson wil vervangen door een andere premier zou uit rond de twintig vooral recent gekozen parlementsleden bestaan. Het is niet duidelijk hoeveel van hen daadwerkelijk een verzoek om een stemming aan het bestuur hebben gestuurd. Het is onduidelijk hoeveel andere parlementsleden dat ook doen.

De premier wordt aan alle kanten belaagd. Er zijn facties binnen de fractie, gisterenavond hield een groep geheim overleg. Verschillende parlementariërs hebben besloten een motie van wantrouwen in te dienen bij de fractieleider. Als 15 procent dat doet, dan kan het proces beginnen om Boris Johnson af te zetten. Dat kan dan hel snel gebeuren, hij kan binnen 24 uur weg zijn als een meerderheid tegen hem is.'

Omslag

Volgens Van Bekhoven is de Kamer verdeeld en weten de meeste parlementariers nog steeds niet goed wat te doen. En hoewel de meesten het rapport van topambtenaar Gray wilde afwachten, sloeg de stemming gisteren om na nieuwe beweringen van Johnsons oud-adviseur Dominic Cummings. Cummings beweerde dat Johnson, anders dan hij zelf zegt, wel degelijk gewaarschuwd was dat één van die vele controversiële borrels tegen de lockdownregels was.

Johnson gaf gisteren een interview op televisie waarin hij nogmaals stelde niets te hebben geweten van die borrel. 'Dit van de man die avond na avond op tv de kiezers had uitgelegd wat de regels waren die hij zelf had opgesteld. Daarmee bevestigde hij voor sommigen uit zijn partij dat de premier de neiging heeft geen verantwoordelijkheid te nemen, dat hij makkelijk zaken afschuift op anderen. Je kunt hem vragen om een andere houding, maar het is onwaarschijnlijk dat je het krijgt.'

Verdeeldheid

Conservatieven die loyaal zijn aan de premier, onder wie ministers, hebben boos gereageerd. Ze noemen de rebellen kleinerend de Pork Pie Plot (Varkenspastei-samenzwering). Dat is omdat een cruciale figuur in de rebellerende groep, parlementslid Alicia Kearns, is gekozen in een Engels kiesdistrict dat naam heeft gemaakt met varkenspastei.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen