Internationaal19 jan '22 12:00Aangepast op 19 jan '22 12:28

Premier Rutte en minister Hoekstra bezoeken binnenkort Oekraïne nu dreiging toeneemt

Auteur: BNR Webredactie

Premier Mark Rutte is van plan om binnenkort samen met minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken naar Oekraïne te reizen. Dat zei hij tijdens het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer. Rutte noemde de situatie aan de Russisch-Oekraïense grens zeer zorgwekkend.

Een konvooi van Russische pantserwagens rijdt over een snelweg op de Krim. Volgens Oekraïne heeft Rusland nu in totaal 127 duizend militairen in de regio gepositioneerd.
Een konvooi van Russische pantserwagens rijdt over een snelweg op de Krim. Volgens Oekraïne heeft Rusland nu in totaal 127 duizend militairen in de regio gepositioneerd. (AP)

Sancties

Hoewel er nog altijd wordt ingezet op een dialoog met Moskou, geeft Rutte aan dat er in EU-verband sancties worden voorbereid voor het geval er toch een Russische interventie zal plaatsvinden. 'Daar is Nederland als vijfde Europese economie nauw bij betrokken,' aldus de premier.

Luister ook | Boekestijn en De Wijk: En nu, Poetin?

Verschillende Europese landen waarschuwden Rusland opnieuw de afgelopen dagen dat de economische gevolgen van militaire actie in Oekraïne groot zullen zijn. Zo gaf de Duitse premier Scholz deze week aan dat ook de Nord Stream 2-pijplijn wat hem betreft ter discussie komt bij een militaire actie. Een dreigement dat hij nog niet eerder zo duidelijk op tafel legde en dat tot voor kort alleen door zijn minister van Buitenlandse Zaken werd genoemd.

Russische militaire opbouw

Het Oekraïense ministerie van Defensie laat weten aan CNN dat volgens hun inschatting de Russische militaire opbouw aan de grens bijna compleet is. In totaal zouden er nu 127.000 Russische militairen in de regio zijn.

Luister ook | Gaat u rustig slapen

Amerikaanse steun

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken brengt vandaag een bezoek aan Kiev om te praten met zijn Oekraïense collega minister Dimitro Kuleba en de president Volodimir Zelenski. Daarna reist Blinken verder naar Berlijn om daar te overleggen met ook Franse, Duitse en Britse collega's. Vrijdag is er een nieuw overleg tussen Blinken en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov om nogmaals te kijken of er toch niet een diplomatieke oplossing mogelijk is.

Luister terug | Duitsland probeert Oekraïne en Rusland weer om tafel te krijgen

Rusland stelt nog altijd dat de westerse bemoeienis met onder meer Oekraïne de veiligheid van Oost-Europa in gevaar brengt en eist dat Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO. De VS hebben die Russische eis al afgewezen. Het is op zich al een goed teken dat Blinken en Lavrov praten, zegt defensiespecialist Dick Zandee van het Clingendael Instituut. 'Nu praten ze op ministerieel niveau. Tot nu toe is er alleen gesproken op onder-minister niveau, dus dit is wel een belangrijke diplomatieke stap.'

Tegelijkertijd maakte vandaag Amerikaanse ministerie van Defensie bekend dat de Verenigde Staten de afgelopen maand 200 miljoen dollar extra militaire hulp aan Oekraïne hebben gegeven.

Luister ook | Clash van grote woorden tussen VS en Rusland

Britse raketten

Groot-Brittannië heeft ondertussen bekend gemaakt sinds deze week antitankraketten te leveren aan Oekraïne en een klein team Britse troepen heeft gestuurd om het Oekraïense leger te trainen in het gebruik van de raketten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen