'Boris Johnson gaat nergens heen'
'Premier Boris Johnson gaat niet weg.' Dat zei de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid donderdag in antwoord op de vraag of hij zich kandidaat zou willen stellen om premier te worden. 'Hij gaat nergens heen', zei Javid op de vraag of hij in de race zou zijn om Johnsons baan over te nemen. Boris Johnson heeft te maken met een groep conservatieve parlementariërs die hem willen afzetten, ze beschuldigen de regering ervan de opstandige conservatieven te chanteren.
Een groep Britse conservatieve parlementariërs probeert premier Johnson weg te krijgen, maar deze premier ging woensdag in het parlement fel in de tegenaanval en zei niet uit zichzelf af te zullen treden.
Luister terug | Boris Johnson scoort punten, maar vecht nog altijd om zijn politieke carrière
Chantage en intimidatie
Een van die parlementariërs, William Wragg, beschuldigt de regering van pogingen om andere parlementsleden te chanteren en te intimideren om de vertrouwensstemming tegen Johnson tegen te voorkomen. Dat zei hij tijdens een vergadering van de parlementscommissie voor Openbaar Bestuur en Constitutionele Zaken. Wragg beschuldigde de 'government whips', parlementsleden die belast zijn met discipline, ervan dat zij opstandige Tories hebben gedreigd met het schrappen van overheidsinvesteringen in hun kiesdistricten.
Aangifte
Wragg zou berichten hebben ontvangen over ministers, adviseurs en personeel van nr. 10 die 'publicatie van verhalen in de pers aanmoedigden om degenen die verdacht worden van een gebrek aan vertrouwen in de premier in verlegenheid te brengen'. Volgens Wragg lijken de berichten op chantage, hij moedigt parlementsleden aan melding te doen bij de politie en met de voorzitter van het Lagerhuis.
Luister ook | Lot premier Johnson aan zijden draadje
Plaatsvervangend Labour-leider Angela Rayner noemde de beschuldigingen 'schokkend' en LibDem-leider Sir Ed Davey beschuldigde Johnson ervan 'zich meer als een maffiabaas dan als een premier te gedragen'.
Niet op de hoogte
Het kantoor van Boris Johnson zegt niet op de hoogte te zijn van bewijzen die beschuldigingen van intimidatie en chantage zouden ondersteunen. 'We zijn niet op de hoogte van enig bewijs voor wat duidelijk ernstige beschuldigingen zijn. Als er enig bewijs is dat deze beweringen ondersteunt, zullen we het zeer zorgvuldig bekijken', liet een woordvoerder weten.
Lees ook| Partygate, bye bye Boris?
Johnson ligt zwaar onder vuur binnen zijn eigen partij. Een deel van de Lagerhuisleden vindt dat hij niet kan aanblijven na de rel over borrels en feestjes in Downing Street 10 tijdens lockdowns en na omstreden verklaringen die hij voor de borrels gaf. Volgens de regels van de partij moet 15 procent (54 van de 359) van de conservatieve afgevaardigden een verzoek voor een stemming indienen bij het partijbestuur, wil het tot een stemming voor een leiderschapswissel komen.