Internationaal21 jan '22 12:35

Oostenrijk stevent af op vaccinatieplicht

Auteur: Mark van Harreveld

Oostenrijk is weer een stap dichterbij de invoering van een vaccinatieplicht gekomen nu de Nationale Raad nieuwe regeringsvoorstellen heeft goedgekeurd. Als de wet, die op 1 februari van kracht moet worden, ook wordt aangenomen door de Bondsraad en president Nehammer er z'n krabbel onder zet, dan is Oostenrijk het eerste Europese land met een verplichte vaccinatie.

Demonstratie in Wenen
Demonstratie in Wenen (Martin Juen / SEPA.Media / picturedesk.com)

Zover is het nog niet. De wetsvoorstellen zijn nu door de Nationale Raad (het 'Lagerhuis van het parlement', red.) aangenomen, ze moeten nog de Bondsraad (het 'Hogerhuis', red.) passeren en door president Alexander van der Bellen ondertekend worden, al is de verwachting dat dit slechts formaliteiten zijn. Vanaf medio maart kunnen volwassenen die niet tegen corona zijn ingeënt dan een boete krijgen die kan oplopen tot 3.600 euro, tot nu toe is 72 procent van de Oostenrijkers volledig tegen het virus ingeënt.

Lees terug | Karl Nehammer nieuwe bondskanselier Oostenrijk

1,4 miljard

Naar verwachting blijft de vaccinatieplicht tot januari 2024 van kracht en gaat de Oostenrijkse regering zo'n 1,4 miljard euro steken in een campagne om de resterende 18 procent ertoe te bewegen ook de schouder te ontbloten. In een toespraak tot het parlement donderdagmiddag noemde de Oostenrijkse Gezondheidsminister Wolfgang Mueckstein de maatregel een 'grote, en voor het eerst ook blijvende stap' in de Oostenrijkse strijd tegen de pandemie.

Totalitarisme

Vlak voor de stemming noemde bondskanselier Karl Nehammer vaccins 'een kans voor onze samenleving om blijvende en voortdurende vrijheid te bereiken, omdat het virus ons niet verder kan beperken.' Een meerderheid van het parlement, waaronder Nehammers centrumrechtse regeringscoalitie en de drie belangrijkste oppositiepartijen, steunde het wetsvoorstel dat met 137 tegen 33 stemmen werd aangenomen. De extreemrechtse Vrijheidspartij sprak zich uit tegen het voorstel. Volgens voorman Herbert Kickl maakt het mandaat de weg vrij voor 'totalitarisme' in Oostenrijk. Hij zwoer dat hij vaccinatie zou blijven weigeren ondanks de nieuwe wet.

Lees terug | Invoering Duitse vaccinatieplicht duurt nog even

Beschermingszones

Sinds de regering in november bekend maakte de plicht te willen invoeren, is de Oostenrijkse hoofdstad Wenen wekelijks het toneel van grote protestdemonstraties, die een cocktail vormen van anti-vaxxers en extreem-rechtse extremisten aangetrokken. Volgens de autoriteiten is er de afgelopen weken sprake van radicalisering van deze groeperingen. Om aanslagen te voorkomen zijn rond gezondheidszorginstanties en vaccinatielocaties zogeheten 'beschermingszones' ingesteld om werknemers te beschermen.

Lees terug | Duitse minister waarschuwt: stilte voor de storm

Wie volgt?

Ook in andere Europese landen lopen regeringen zich warm om een vaccinatieplicht in te voeren, zoals Griekenland, waar inentingen nu verplicht zijn voor iedereen van 60 jaar en ouder. In buurland Duitsland heeft de nieuwe regering onder leiding van bondskanselier Olaf Scholz gezegd dat zij in maart een vaccinatiewet zal indienen in de Bondsdag.

Lees terug | Duitsland vreest tekorten door vaccinatieplicht


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen