Internationaal24 jan '22 12:13

Chinezen pikken WeChat-account Australische premier in

Auteur: BNR Webredactie

Het account van de Australische premier Scott Morrison op het Chinese platform WeChat is overgenomen door een Chinees bedrijf. Australische politici beschuldigen China ervan zich met het account bemoeid te hebben en noemen het censuur en inmenging. Volgens moederbedrijf Tencent is er 'onenigheid' over wie de rechtmatige eigenaar van het account is.

De Australische premier Scott Morrison
De Australische premier Scott Morrison (EPA / Mick Tsikas)

Luister terug | Beijing draait Tencent de duimschroeven nóg strakker aan

Censuur, inmenging

Volgens Australische politici verloor het kantoor van Morrison enkele maanden geleden de toegang tot het account op het platform, dat eigendom is van de Chinese techgigant Tencent Holdings Ltd. De stap wordt in Australië bestempeld als censuur. 'Wat de Chinese overheid gedaan heeft door het account van de minister-president af te sluiten, komt in feite neer op buitenlandse inmenging in onze democratie', zei Morrisons partijgenoot senator James Paterson.

Morrisons account had 76.000 volgers en richtte zich op Australische kiezers van Chinese afkomst met overheidsbeleid in het Mandarijn. Het account werd in januari omgedoopt tot 'Australia China New Life' door Fuzhou 985 Technology, de nieuwe Chinese eigenaar. Het techbedrijfje uit de provincie Fujian liet zijn volgers weten dat het account voortaan het Chinese leven in Australië zou promoten.

Luister terug | Trump wil verbod op WeChat, miljardenbedrijven komen in actie

Fuzhou 985 Technology

Een werknemer van Fuzhou 985 Technology, die alleen Huang als achternaam opgaf, vertelde tegen persbureau Reuters zich er niet van bewust te zijn geweest dat het account eerst van Morrison was. Hij zei dat de eigendomsoverdracht werd uitgevoerd met een Chinese man die in Fuzhou woont en wiens identiteit hij niet bekend wilde maken.

'We dachten dat dit account een grote fanbase had, dus besloten we het te kopen,' zei Huang, die eraan toevoegde dat het bedrijf een account zocht dat zich richt op de Chinese gemeenschap in Australië. Hij weigerde te zeggen hoeveel zijn bedrijf had betaald om het account over te nemen.

Boemerang

Sinds 2019 gebruiken de twee grootste Australische politieke partijen, de Liberals en de Labor Party, het Chinese socialmedia-platform om met Australische kiezers van Chinese afkomst te communiceren en hun beleid te promoten. Maar nu gaat er dus duidelijk andermans beleid gepromoot worden. In een verklaring schreef Tencent: 'Dit lijkt een geschil te zijn over het eigendom van het account - het account in kwestie was oorspronkelijk geregistreerd door een PRC (Chinees) individu en werd vervolgens overgedragen aan de huidige operator, een technologiedienstenbedrijf.' Tencent voegde eraan toe dat het geschil zou worden behandeld 'in overeenstemming met onze platformregels', en dat het de zaak verder zou onderzoeken.

In Beijing zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat 'de kwestie van de WeChat-accounts van Australische politici een zaak is tussen hen en WeChat'. De liberale senator James Paterson, voorzitter van de parlementscommissie voor inlichtingen en veiligheid, noemde het incident een voorbeeld van 'censuur' en 'buitenlandse inmenging'.

Luister terug | KPN ziet geen probleem in samenwerking met Tencent

Riskant en onverstandig

'Er zijn 1,2 miljoen Australiërs van Chinese afkomst die deze dienst massaal gebruiken en nu geen toegang meer hebben tot nieuws en informatie van hun premier,' zei hij maandag op de Australische radio. Een senior analist van het Australian Strategic Policy Institute noemde het registreren van het WeChat-account van de premier onder de naam van een Chinees staatsburger 'riskant en onverstandig'.

Was Fuzhou 985 Technology aanvankelijk van plan om de inhoud van het account te verwijderen, het bedrijf heeft gezegd daar nog even mee te wachten: 'Oorspronkelijk wilden we (Morrisons eerdere berichten, red,) verwijderen, maar nu we met deze situatie worden geconfronteerd, kunnen we alleen maar wachten op het definitieve antwoord van Tencent'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen