Internationaal23 jan '22 13:27

De Hoop Scheffer: 'Bereid snelle evacuatie uit Oekraïne voor'

Auteur: ANP

Nederland zou reizen naar heel Oekraïne moeten ontraden en zich moeten voorbereiden op een snelle evacuatie van onder meer ambassadepersoneel uit het land. Dat zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer in het televisieprogramma Buitenhof.

(ANP / Niels Wenstedt)

De Verenigde Staten en Duitsland zijn al begonnen met het treffen van voorbereidingen om snel mensen in veiligheid te brengen, mochten de spanningen tussen Oekraïne en Rusland verder escaleren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou bij die landen op zijn minst navraag moeten doen 'op welke informatie zij dit baseren', vindt De Hoop Scheffer.

Lees ook | Britse vicepremier: troepen naar grens Rusland onwaarschijnlijk

Rusland heeft een grote troepenmacht samengesteld langs de grens met Oekraïne. De Hoop Scheffer acht de kans 'zeer gering' dat het conflict nog langs diplomatieke weg kan worden opgelost. Hij baseert dat onder meer op zijn persoonlijke ervaringen met de Russische president Vladimir Poetin in zijn tijd als secretaris-generaal van de NAVO.

'Aanleiding'

'We houden de ontwikkelingen voortdurend in de gaten en wegen steeds af welke stappen we moeten nemen', liet het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag weten. 'Daarbij bekijken we uiteraard ook of er aanleiding is om medewerkers van de ambassade te laten vertrekken. Op dit moment is daar geen aanleiding toe.'

Lees ook | Spanning loopt op: VS halen familie ambassadepersoneel uit Oekraïne

Voor het grootste deel van Oekraïne geldt nu nog een oranje reisadvies. Dat betekent dat reizen die niet strikt noodzakelijk zijn worden ontraden. Alleen voor de conflictgebieden Donetsk, Loehansk en de Krim geldt een algeheel negatief reisadvies.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen