VS en NAVO verwerpen Russische eisen, partijen blijven praten
De Verenigde Staten en de NAVO hebben de keiharde zogenoemde veiligheidseisen van Rusland verworpen. De VS en de militaire alliantie hebben dat op papier gezet, zoals de regering in Moskou had gevraagd, en aan het Kremlin overgebracht. Dat ze aan die wens tegemoetkomen en ook andere handreikingen willen doen, toont volgens hen dat ze er toch met Rusland uit willen komen. 'Dit kan het diplomatieke proces verder helpen', zegt Europa-correspondent Geert Jan Hahn.
De Amerikaanse Buitenlandminister Blinken benadrukte dat Oekraïne het recht heeft zelf zijn bondgenoten te kiezen. En ook NAVO-chef Jens Stoltenberg herhaalde nog eens dat de NAVO nooit aan dat principe zal morrelen. Blinken en Stoltenberg blijven beklemtonen wel open te staan voor dialoog met Moskou zelfs al blijft het Kremlin de spanningen opdrijven door nog meer troepen en militair materieel samen te trekken rond Oekraïne.
Dialoog is in ieders belang, zei Stoltenberg nog maar eens. De NAVO stelt voor weer nauwer te gaan overleggen. En dat betekent meer transparantie over hun militaire kracht en manoeuvres verminderen van het wederzijdse wapenarsenaal en een zogeheten hotline voor noodgevallen.
Cyberdreiging blijft
Voor nu lijkt zich een zekere mate van ontspanning voor te doen. Volgens Hahn willen geen van de partijen een gewapend treffen en is het positief dat er gesproken wordt: 'Als er gesproken wordt wordt er niet geschoten. ze praten door over twee weken in Berlijn en dat is winst. Maar er is duidelijk aangegeven dat alle partijen vrede willen. Ze willen niet dat er geschoten wordt.'
Wel wijst Hahn erop dat de nucleaire optie, de sancties, allesbehalve van de baan is - het Amerikaanse Buitenlandministerie liet weten dat Nordstream II 'absoluut' niet doorgaat als Rusland Oekraïne binnenvalt. Een ander punt is de niet afgenomen cyberdreiging. Volgens universitair docent Cybersecurity Mariëlle Wijermars van de Universiteit van Maastricht is het zaak alert te blijven en kunnen we de komende tijd mogelijk te maken krijgen met grootschalige hacks en cybercampagnes. Dat zei in de podcast BNR Europa.
Luister ook | BNR Europa, Wat als de Russen (online) komen