Internationaal28 jan '22 18:19

President Oekraïne wil niet dat Westen paniek zaait over Rusland

Auteur: BNR Webredactie

De Oekraïense president Volodimir Zelenski dringt er bij westerse leiders op aan geen paniek te zaaien over Russische troepen, vlak over de Oekraïense grens in Rusland. Volgens de president kan het land 'geen paniek gebruiken', mede met het oog op de zwakke economie van Oekraïne. Het is volgens Zelenski 'belangrijk niet alle informatie van inlichtingendiensten te halen'.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski. (ANP foto)

Volgens de president dreigt Oekraïne zijn economie te verliezen. Volgens hem is de situatie wezenlijk niet anders dan in 2014. 'Het grootste gevaar voor Oekraïne is de destabilisering van binnenuit.'

NAVO

In de impasse met Rusland is nu de NAVO volgens Zelenski de enige garantie voor veiligheid in Oekraïne. De oostelijke lidstaten van dat bondgenootschap lopen het risico dat ze net als Oekraïne het slachtoffer worden van Russische cyberaanvallen.

Luister ook | 'We weten niet wat er in het hoofd van Poetin omgaat'

In 2014 werd een gekozen pro-Russische president in Oekraïne afgezet. Volgens de Russen was dat in een door de VS aangestuurde staatsgreep, volgens het Westen door een pro-Europese volksopstand. Rusland lijfde in een boze reactie de Krim in. Het schiereiland was in de jaren vijftig bij de Sovjetrepubliek Oekraïne gevoegd en bleef Oekraïens na de ineenstorting van de Sovjet-Unie tot ergernis van het Kremlin.

Luister ook | Niet geschoten, wel gesproken: Spanning aan Russisch-Oekraïense grens hoog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen