Internationaal29 jan '22 10:54

Biden stuurt 'binnenkort' Amerikaanse troepen naar Oost-Europa

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Amerikaanse president Joe Biden is van plan 'binnenkort' Amerikaanse soldaten naar Oost-Europese landen en NAVO-bondgenoten te sturen. 'Niet veel', zei Biden tegen journalisten nadat hij in de stad Philadelphia een toespraak had gegeven over zijn infrastructuurplannen.

Image
(ANP / Kyle Mazza / Anadolu Agency)

Het Amerikaanse ministerie van Defensie stelde eerder al 8500 Amerikaanse militairen in staat van paraatheid voor uitzending naar Oost-Europa. De troepen kunnen op korte termijn in actie komen als de NAVO snel wil reageren op een Russische inval in Oekraïne.

Zware sancties

De NAVO kondigde afgelopen maandag aan versterkingen naar Oost-Europese lidstaten te sturen en troepen in gereedheid te brengen. De extra gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems moeten Rusland afschrikken, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg.

Rusland heeft veel militairen samengetrokken langs de Oekraïense grens en bereidt zich volgens de Verenigde Staten voor op een aanval. Oekraïne is geen NAVO-lid, maar het militaire bondgenootschap zegt een aanval op het land niet te accepteren. In dat geval zullen westerse landen zware sancties tegen Rusland afkondigen. Ook naburige NAVO-landen als Polen en de Baltische landen voelen zich door Rusland bedreigd.

Luister ook | Postma in Amerika | Biden geconfronteerd met verkiezingsbelofte

De Oekraïense president Volodimir Zelenski drong er vrijdag bij westerse leiders op aan geen paniek te zaaien over de Russische troepen bij de Oekraïense grens. 'We kunnen geen paniek gebruiken', ook met het oog op de zwakke economie van Oekraïne. Het is volgens Zelenski 'belangrijk niet alle informatie van inlichtingendiensten te halen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen